Kutnou Horu a Mělník povedou (staro)noví starostové: Josef Viktora (ANO) a Ctirad Mikeš (Mé město)

20. listopad 2018 09:06

Kutnohorští a mělničtí zastupitelé zvolili nové vedení svých měst. V obou případech budou ale stát v čele starostové, kteří už na tomto postu působili. Ctirad Mikeš (Mé město) je starostou Mělníka od roku 2010. Josef Viktora (ANO) se stal starostou loni v prosinci, kdy kutnohorští zastupitelé odvolali jeho předchůdce Martina Starého (Kutnohorská Změna). 

Starostou Mělníka se znovu stal Ctirad Mikeš (Mé město). Křeslo obhájili i místostarostové Milan Schweigstill (Máme rádi Mělník) a Petr Volf (Mělničané), třetím, neuvolněným místostarostou se stal Milan Němec (ČSSD). Na vedení Mělníka se podílí čtyři uskupení a Ladislav Pořízek zvolený za Spojené síly pro Mělník, v jednadvacetičlenném zastupitelstvu mají 11 hlasů.

V opozici jsou ODS s podporou Strany soukromníků ČR, Nezávislí kandidáti a KSČM "Za lepší Mělník" a ANO.

Pro Mikeše i další členy vedení města hlasovalo 11 zastupitelů. "Nebude to jednoduché," řekl Mikeš po jednání zastupitelstva, kde má koalice jen těsnou většinu. Mezi velká témata, která staronové vedení města bude řešit, budou určitě patřit například dopravní situace ve městě a proměna náměstí Karla IV.

Starostou Kutné Hory se stal lídr ANO Josef Viktora. V tajné volbě získal 16 z 26 platných hlasů. Místostarosty zastupitelé zvolili Víta Šnajdra z Pirátů a Silvii Doušovou ze STAN Šance pro Kutnou Horu.

ANO uzavřelo koalici s pěti menšími stranami. Vítězi voleb, uskupení Město PRO lidi, připadla opoziční role. Spolupráce šesti subjektů nebude podle Viktory jednoduchá. "Musíme naslouchat jeden druhému, prosadit respekt a slušnost," uvedl.

Protikandidátem Viktory byl lídr Města PRO lidi Martin Starý, který ale ve volbě neuspěl. Starý připomněl, že jeho uskupení usilovalo o silnou koalici. "Bohužel se to nepodařilo a zvítězily osobní zájmy," prohlásil.

autoři: Michal Trnka , vsr
Spustit audio