Kvetoucí zelení můžete balkón osadit i v červnu

15. červen 2024

Úsilí spojené s vysazením balkónových rostlin na balkón nebo terasu se vám vyplatí. Získáte příjemné místo k relaxaci, které bude lahodit oku i duši. Podle květinářky Štěpánky Peteříkové z Plzně následná péče o balkónovky už není nijak složitá.

Na balkóně si vymezte místo pro odpočinek a místo pro zeleň. Důležitá je poloha vašeho balkónu. Některým rostlinám dělá dobře slunečné stanoviště, jiné potřebují polostín. „Pokud je balkón na jižní nebo západní straně domu, máte tam sluníčka daleko víc než na východě nebo severu. Škála rostlin, které můžete do truhlíků a nádob vysadit, je opravdu pestrá. V zahradnictví vám rádi poradí, které druhy jsou vhodné do polostínu a které na slunce,“ ujišťuje plzeňská květinářka Štěpánka Peteříková.

Balkónovky

Pokud jde o nádoby, samozavlažovací truhlíky a květináče vám ušetří práci s častým kontrolováním stavu zeminy a zaléváním. Jejich nevýhodou je poměrně vysoká cena, zejména když potřebujete větší nádoby.

„Jestliže chcete mít hezký zelený balkón za rozumnou cenu, stačí i normální nádoby. Na dno ale dejte keramzitovou drenáž, která zachytí nadbytečnou vodu, jinak by rostlině mohly uhnívat kořeny. Z nepřeberného množství tvarů a barev nádob vybírejte v souladu s tím, jak máte balkón celkově zařízený. Nádoby je možné i různě kombinovat, vypadá pěkně, když nejsou všechny jednodruhové,“ míní květinářka.

V péči o balkónovky je hlavní zalévání

Poté, co si rostliny přinesete domů, je přesaďte. „Koupená rostlina má obvykle malý květináč prorostlý kořeny, dlouhodobě z toho nedokáže žít. Navíc na sluníčku pak rychle sesychá. Takže určitě je nutné ji přesadit. V hobby marketech prodávají už hotový substrát pro balkónové rostliny. Já i do něj přimíchávám písek a kompost, je potom propustnější a výživnější,“ vysvětluje Štěpánka Peteříková.

Balkónovky

V případě, že jste si koupili samozavlažovací nádoby, řiďte se při doplňování vody ukazatelem jejího množství v truhlíku. Kdo samozavlažovací truhlík nemá, měl by stav vody pravidelně kontrolovat, jednoduše do substrátu strčíte prst.

„Mnohdy to na povrchu vypadá, že zem už je vyschlá, ale tímto způsobem zjistíte, že vody je tam poměrně dostatek. Kamenem úrazu bývá odjezd na dovolenou. Nejlepší je nenechávat nic náhodě a požádat souseda nebo někoho z rodiny, aby vám rostliny po dobu vaší nepřítomnosti zaléval a opečovával,“ uzavírá květinářka.

Poslechněte si reportáž v našem Hobby magazínu.

Spustit audio