Kvůli hádkám zastupitelů musí obyvatelé devíti středočeských obcí znovu k volbám

13. červen 2015

V celkem devíti obcích ve středních Čechách půjdou dnes lidé k novým volbám do obecních zastupitelstev. To je nejvíc v celém Česku. Loni zvolená zastupitelstva se většinou kvůli koaličním nebo osobním tahanicím rozpadla. Nepodařilo se najít žádný fungující model ani po ústupcích a mnoha kompromisech.

Nejdramatičtější situace je pravděpodobně v Hlízově na Kutnohorsku, který má zhruba 500 obyvatel. Volby na podzim vyhrálo jedno ze dvou sdružení, a to se čtyřmi mandáty v sedmičlenném zastupitelstvu. Tři mandáty získalo konkurenční sdružení bývalého starosty.

Obě skupiny se do sebe okamžitě pustily. Opozice podala po půl roce rezignaci. Opozice vyčítala starostovi, že je špatně informoval o jednáních s vodohospodářskou firmou a nesplnil původní slib, kdy chtěl cenu stočného snížit.

Nařčení padlo i ohledně telefonních odposlechů. Na facebook se totiž dostala nahrávka opozičního zastupitele s pracovnicí obecního úřadu. Sdružení, jehož členové ze zastupitelstva odstoupili, tím viní právě současného starostu.

Kromě Hlízova se bude volit v dalších osmi vesnicích ve Středočeském kraj a celkem ve 22 obcích v České republice.

K volbám půjdou i lidé v Podmoklech na Nymbursku, v Srbči a Všesulově na Rakovnicku, ve Zbuzanech nedaleko Prahy nebo v Neveklovicích na Mladoboleslavsku.

Tuto obec provází řada trestních oznámení na bývalé vedení třeba za nezlikvidované osobní údaje, které se našly u kontejnerů, špatně vedenou dokumentaci na úřadě a údajně se nenašly ani doklady o prodeji a ceně obecního dřeva.

Volit se bude také v Chlebech na Benešovsku a v Bludově na Kutnohorsku a v obci Zlosyň na Mělnicku. Volební místnosti budou otevřené dnes od 7 do 22 hodin.

autor: duch
Spustit audio