Lázně Jáchymov jako jediné u nás zaměstnávají horníky. Léčebný zdroj totiž pochází z dolu Svornost

26. srpen 2020

Město Jáchymov na Karlovarsku proslavily stříbrné tolary, uranové doly a především unikátní lázně. První lázeňská budova, kterou měli hosté možnost navštívit už v roce 1911, je budova dnes známá jako Aquacentrum Agricola. Nachází se uprostřed parku, odkud je vidět na všechny jáchymovské lázeňské domy. Využívají je především pacienti s chorobami pohybového aparátu, léčí se tu také revmatická a zánětlivá onemocnění, a to radiovým zářením a radonovou vodou.

Jáchymov je malé krušnohorské město s bohatou historií. Bylo založeno v 16. století jako hornické město, v němž rod Šliků z nedalekého Ostrova těžil stříbro a razil tolary. Díky tomu byl Jáchymov svého času druhým nejlidnatějším městem hned po Praze. S Jáchymovem je také nerozlučně spjato jméno vědkyně Marie Curie Sklodowské. Ta z jáchymovského smolince izolovala radioaktivní prvek radium.

Radioaktivní záření stojí také za unikátností zdejších lázní, které jako první na světě začaly používat pro léčbu pacientů radonovou vodu těženou v dole Svornost. Léčebné lázně Jáchymov ji používají pro koupele.

Vyhlášená je také zdejší brachyradiumterapie známá jako jáchymovské krabičky. „Je to rovněž terapie zářením, ale zdroj i typ záření jsou jiné,“ říká hlavní lékař Léčebných lázní Jáchymov Jindřich Maršík. Léčivým zdrojem jsou v tomto případě soli radia zatavené ve speciálních plastových krabičkách, které se přikládají na tělo pacienta. Tato terapie má výrazné protizánětlivé účinky a působí proti bolestem. Proto se do Jáchymova přijíždějí léčit především pacienti s nemocemi kloubů, páteře, nervového systému, oběhového ústrojí a poúrazovými stavy. Specializují se tu také na léčbu Bechtěrevovy choroby.

Společnost Léčebné lázně Jáchymov provozuje celkem devět lázeňských hotelů a penzionů. K nejznámějším patří luxusní hotel Radium Palace. Ten byl již v době svého vzniku v roce 1912 považován za nejlepší lázeňský hotel v celé Evropě. Vůbec nejstarší lázeňskou budovou je Aquacentrum Agricola. V ní najdete plavecký bazén, Kneippův chodník, rehabilitační bazének, tobogán, saunový důl nebo nově otevřenou sluneční terasu s jedinečným výhledem na lázeňský park.

Radium Palace v Jáchymově

Kromě lázeňské léčby nabízí Jáchymov a okolní Krušné hory mnoho zajímavostí. Díky dlouhé historii města tu najdete řadu významných památek. O jáchymovském hornictví vypráví pozoruhodná expozice zdejšího muzea. Okolí města je protkáno turistickými a naučnými stezkami. A z Jáchymova se také dostanete lanovkou až na nejvyšší vrchol Krušných hor – Klínovec.

Spustit audio