Léčivou koupel si v Karlových Varech může dopřát každý. Bazén hotelu Thermal nabízí vřídelní vodu

27. červen 2023

Karlovarský hotel Thermal patří se svými šestnácti patry mezi dominanty města. Stojí na okraji lázeňské zóny, nedaleko kolonád s léčivými prameny. Budova byla postavena v letech 1967 až 1976 primárně jako zázemí pro konání Mezinárodního filmového festivalu. Svým hostům i široké veřejnosti nabízí v průběhu celého roku jedinečnou možnost zaplavat si ve venkovním bazénu vybudovaném na skále přímo nad hotelem.

Karlovy Vary jsou největším a nejznámějším českým lázeňským městem. Tisíce lidí ročně sem zavítají nejen za památkami a zajímavostmi, ale především za unikátní lázeňskou léčbou založenou na blahodárných účincích místních termominerálních pramenů.

Pro lázeňskou léčbu se využívá celkem patnáct pramenů. Především pro léčbu nemocí zažívacího ústrojí, jater, slinivky, žlučníku a žlučových cest, poruch látkové výměny, diabetu, dny, obezity či paradontózy, a to ve formě koupelí a pitné kúry.

Obojí mohou obyvatelé i návštěvníci Karlových Varů využít, i když zrovna nejsou hosty některého z lázeňských hotelů. Prameny jsou volně přístupné na kolonádách a bazén se stoprocentní vřídelní vodou je k dispozici široké veřejnosti v čerstvě zrekonstruovaném bazénovém centru hotelu Thermal, které ze skály nad hotelem navíc nabízí i jedinečný výhled na město. Centrum zahrnuje plavecký, relaxační a zmíněný vřídelní bazén a také rozsáhlé saunové centrum, bazénový bar a panoramatickou restauraci.

Výhled na bazén z terasy hotelu Thermal

Stoprocentní vřídelní voda

Vřídlo je kromě Zámeckého pramene jediným pramenem, který se v Karlových Varech využívá pro léčebné koupele. Z podzemí Vřídelní kolonády je voda rozváděna pomocí potrubí do balneo provozů po celém městě. Jedním z největších odběratelů je lázeňský hotel Thermal, který ochlazenou vřídelní vodou plní jeden ze svých bazénů.

Vřídelní voda se v bazénu hotelu Thermal využívala už v 70. letech minulého století, kdy byly bazén a později i hotel otevřeny. Původně se ale vřídelní voda v celém padesátimetrovém bazénu míchala s běžnou vodou a termální voda tak tvořila pouhých 5 až 15 procent jeho objemu.

Vstup do bazénu je původní

Teprve od roku 2021, kdy byl bazén po celkové rekonstrukci znovu otevřen, si mohou návštěvníci dopřát pravou lázeňskou stoprocentní vřídelní koupel. O tom, jak by taková koupel měla správně probíhat, pro koho je vhodná a pro koho se naopak nehodí, si návštěvníci přečtou na informační tabuli u bazénu.

Bazén hotelu Thermal můžete navštívit denně od 9 do 23 hodin, a to po celý rok. Kromě osvěžení v letních měsících byste si neměli nechat ujít jeho návštěvu ani v zimě.

Spustit audio