Lenka Černá o tom, jak si vybrat životního partnera

19. září 2012

S koučem Bc. Lenkou Černou jsme si povídali o tom, jak je možné poznat, jestli se k sobě partneři hodí.

Mluvili jsme o partnerské kompatibilitě. Probírali jsme faktory, které nám mohou pomoci poznat, jestli jsme si vybrali ten správný protějšek. Dále jsme hovořili o tom, co by měli mít partneři společného. Povídali jsme si také o důležitosti vzájemné fyzické přitažlivost.

Najít životního partnera není jednoduché. Podle Lenky Černé je důležitá partnerská kompatibilita, díky které můžeme včas odhalit, zda je pro nás nový partner ten pravý pro skutečný život. Důležité je, když mají partneři společné vize a prioritní zájmy.

Pokud partnery spojuje společná vize, má partnerství mnohem vyšší šanci na úspěch než vztah, ve kterém se partneři ve svých vizích odlišují. Může to být rodina, budování zázemí anebo cestování po celém světě, důležité je, že se daní dva vidí za 5 let na stejném místě.

Stejně tak je pro vztah důležité, zda mají oba dva partneři podobné zájmy a alespoň v jedné oblasti se shodují. Když jezdí oba dva na kole, baví je umění nebo jsou nadšení byznysem, to všechno je skvělou náplní pro celoživotní debaty. A když je společné téma, není doma ticho a nuda, které vztah dlouhodobě ničí.

Partneři by měli mít i shodnou sexuální chemii. Jsme lidé a každý z nás chce prožívat hezké v oblasti naší intimity. To není možné s někým, kdo je nám chemicky nepříjemný a tak si začneme dříve či později hledat rozkoš mimo vztah. Aby byl vztah kompatibilní, musí nás partner přitahovat, nikoliv odpuzovat.

Výhodné je, když si rozumíte i s rodinou svého protějšku a jeho přáteli. Podle přátel našeho partnera dobře poznáme, z jakého je těsta. Platí zde známé přísloví, že „Vrána k vráně sedá“. Pokud si nerozumíme s jeho rodinou a přáteli, je velice pravděpodobné, že nám do budoucna budou vadit i vlastnosti samotného partnera. Pokud si tedy nejste jistí, zda se k sobě s partnerem hodíte, stačí se podívat a strávit nějaký čas s jeho rodinou a přáteli. Jak se zde cítíte?

Další „poznávací znamení“ vaší kompatibility je - jestli se spolu smějete. Společný humor je pro šťastný vztah prakticky bezpodmínečný. Důležité také je, zda umíte spolu strávit hezkou dovolenou bez hádek. Pomáhá, když umíte oba dva komunikovat o svých pocitech. Dobré je, si umět dokázat druhého představit jako otce/matku svých dětí. Přínosné jsou i podobné chutě, názory na společnost, politické dění, shodné názory na výchovu dětí a jste si fyziologicky podobní.

autoři: Alima Martinová , Lenka Černá
Spustit audio