Lepší průjezd Kolínnem?

18. leden 2005

Kolínská radnice připravuje řadu dopravních opatření. Měla by přispět především ke zlepšení průjezdu městem v souvislosti se zahájením plného provozu nové automobilky TPCA v průmyslové zóně Kolín-Ovčáry, řekl dnes novinářům místostarosta Jiří Krumich.

Jednou z úprav je zákaz vjezdu nákladních aut do Kolína Žižkovou ulicí ve směru od Uhlířských Janovic, který platí od začátku letošního roku. Doprava je vedena Polepskou ulicí na velký kruhový objezd. Město ale připravuje i stavební úpravy. Budou se týkat mimo jiné velkého kruhového objezdu, u nějž by měl přibýt další připojovací pruh. Nová kruhová křižovatka vznikne na rozhraní ulic Žižkova a Masarykova, o další pruh se rozšíří i křižovatka, které se říká Modrý bod. Rekonstruovat se bude také Ovčárecká ulice vedoucí k zóně. Úpravy musí ale město nejdřív projednat s majiteli silnic, tedy Ředitelstvím silnic a dálnic a Středočeským krajem. "Těžko říct, kdy se úpravy uskuteční, začít ale chceme letos," dodal Krumich. Náklady na konkrétní opatření zatím nejsou vyčísleny. Město v letošním rozpočtu počítá jen s penězi na projektovou dokumentaci úprav. Například investorem změn v Ovčárecké ulici bude Středočeský kraj. Město postaví pouze cyklistické stezky, jež jsou včetně financování součástí projektu zóna Kolín-Ovčáry, řekl místostarosta Jiří Buřič. Doprava v Kolíně výrazně vzrostla v posledních dvou letech, a to zejména v souvislosti s automobilkou TPCA. Až začne na jaře naplno vyrábět, bude do ní denně jezdit ve směru od Kutné Hory kolem 140 kamionů se součástkami.

Městu podle odborníků pomůže jen připravovaný obchvat. Proti územnímu rozhodnutí se ale odvolali ke kraji někteří obyvatelé kolínské městské části Štítary, kudy vede trasa obchvatu. Podle Buřiče už kraj své stanovisko vydal, město ho ale zatím oficiálně nedostalo. Až potom bude moci pokračovat v další přípravě stavby, tedy výkupu pozemků. Stavba obchvatu by měla začít příští rok.

Spustit audio