Léto a pivo, to patří k sobě...

31. červenec 2008

Málokdo si dovede léto představit bez vychlazeného nápoje. V těchto horkých dnech pijeme prakticky všechno co zažene žízeň. Mezi nápoje, které chutnají a osvěží, patří v letních měsících i pivo. Ať ho pijeme přes rok - někdo s oblibou, jiný méně - v létě si ho dá skoro každý. Pivo nás proslavilo ve světě a má dobrý vliv i na naše trávení. Pivo nejen pijeme, ale dokonce se v něm i koupeme v pivních lázních. Pivo prostě patří k létu. S mikrofonem jsme se proto vydali tam, kde se pivo vaří - do pivovaru Klášter na Mladoboleslavsku.

Pivovar vyrábí stále tradiční pivo klasickou technologií, což znamená, že pivo po uvaření podstupuje proces kvašení ve spilce a dozrávání v ležáckých sklepích. Pivo se vaří a uzrává ve sklepích vytesaných ve skále v osmnáctimetrové hloubce už od roku 1570. Sklepy, které kdysi vytesali pod pivovarem ve skále mniši, byly po léta nevyužívané. Na jaře v roce 1999 byla otevřena pro veřejnost i velká jeskynní pivnice, ve které se každý rok scházejí i zaměstnanci Českého rozhlasu. Klášterské pivo se těší velké oblibě, vyváží se například i do Činy. Celkem třikrát se klášterská jedenáctka stala pivem roku. Pivovar připravuje každoročně Pivobraní a exkurze pro školy a případné zájemce. Provádí je převážně sládek pivovaru Josef Svoboda. Na nádvoří pivovaru stojí osamocený portál,který patří k největším v Čechách.

Návštěva Pivovaru Klášter - sládek Josef Svoboda
autor: Jana Huzilová
Spustit audio