Léto u vody: Z Brandýsa nad Labem se stala surfařská mekka

18. srpen 2014

Mají tu umělou vlnu na surfboarding.

Pod zámkem v Brandýse nad Labem si nově dávají sraz všichni milovníci surfování, tedy vodního sportu, při kterém se nechává surfař unášet obvykle na mořské vlně. Pod brandýskou elektrárnou ale funguje první a zatím jediná říční vlna v Česku. Surfování prý nabírá na popularitě, takže podobné vlny prý budou přibývat.

Umělá surfařská vlna pomůže lidem natrénovat, což pak krásně zúročí na moři. Není proto divu, že tu někteří tráví "celé léto". Jak na místě zjistil reportér Petr Kološ, unikátní říční vlna přitahuje opravdu velkou pozornost...

Umělá vlna pro surfboarding v Brandýse nad Labem

Na mostě přes Labe se každou chvíli někdo zastaví. Pak poměrně užasle a docela dlouho dívá dolů na řeku. Umělou vlnu v Brandýse vybudoval Jan Maršík. Investoval tu skoro čtvrt milionu korun. Surfování není zadarmo - vstupné se pohybuje v řádu stokorun. V Brandýse plánují surfovat při příznivém průtoku i v zimě.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.