Letošní festival ZUŠ Open nabízí vystoupení stovek talentovaných dětí. Zapojilo se do něj 444 základních uměleckých škol

23. květen 2024 15:00

Během jedné z největších kulturních událostí u nás ožijí od 23. května do 9. června uměním koncertní sály, parky, náměstí, kostely a celá řada dalších veřejných míst. ZUŠ Open vyvrcholí 8. června ve Valdštejnské zahradě Senátu Parlamentu ČR, kde se do společného programu zapojí účinkující ze ZUŠ ze všech krajů.

Osmý ročník festivalu, který inicioval Nadační fond Magdaleny Kožené, letos reflektuje Rok české hudby. Festival vzdá hold Bedřichu Smetanovi, ale uvede i řadu premiér děl skladatelů 21. století, včetně autorské tvorby žáků a pedagogů ZUŠ. Své dveře otevřou i samotné školy, které se promění v kulturní centra regionů.

„Festival podporuje vzájemnou spolupráci základních uměleckých škol, propojování uměleckého vzdělávání s praxí a rozvoj kvality i příležitosti ZUŠek. A právě v tomto festivalovém modelu mohou žáci základních uměleckých škol zažít, jako to je, být součástí velkých celostátních projektů,“ říká ředitelka ZUŠ Open Irena Pohl Houkalová.

ZUŠ Open - v Senátu Parlamentu ČR

Jedním z vrcholů letošního ročníku bude 28. května Slavnostní benefiční koncert Magdaleny Kožené a žáků ZUŠ v kostele sv. Mikuláše v Praze, který v přímém přenosu odvysílá Česká televize. Festival vyvrcholí v sobotu 8. června celodenním programem ve Valdštejnské zahradě Senátu Parlamentu ČR, na němž vystoupí přes 1000 účinkujících ze všech krajů republiky.

Hlavní program v Praze a středních Čechách

  • 25.5. Den s MenART: PRO GAUDIO - multižánrový projekt v Anežském klášteře
  • 26.5. ZUŠ Open na zámku Liteň
  • 28.5. Slavnostní koncert ZUŠ Open s Magdalenou Koženou v kostele sv. Mikuláše na Malé Straně
  • 29.5. SchoolStock 2024 v Příbrami – ZUŠ Open škol příbramského regionu
  • 6. 6. Divadlo žije – divadlo Letka, Praha: premiéry LDO pod kuratelou Radky Tesárkové
  • 8. 6. ZUŠ Open v Senátu Parlamentu ČR

Program ZUŠ Open je určen pro širokou veřejnost napříč hudebními obory i žánry po celé České republice zdarma. Více informací a podrobný program je na www.zusopen.cz.

ZUŠ Open - Liteň
autoři: Sabina Vosecká , JMys | zdroj: ZUŠ Open/SMART Communication s.r.o.
Spustit audio