Levandulové království v obci Klapý pod Házmburkem je i na podzim oázou krásy a klidu

1. listopad 2018
Česko – země neznámá

Levandulová zahrada v obci Klapý pod zříceninou hradu Házmburk v Ústeckém kraji bývá nejkrásnější od půlky června do půlky července. Ale i teď na podzim je v ní na co se dívat. Levandulové záhony se už sice pomalu chystají k zimnímu spánku, ale levandule jako taková vám může pomoci třeba při pečení svatomartinské husy.

Vznikla vlastně jako z nouze cnost. Na zděděném statku všechny zemědělské plodiny víceméně živořili. Uprostřed Českého středohoří na ně bylo poněkud teplo a sucho. Jen levanduli se tu líbilo. A tak se Simona Görtlerová rozhodla, že právě téhle omamně vonící bylině svou zahradu věnuje.

„Letos byl úžasný rok. V levandulích je spousta vonné silice,“ říká zahradnice, která modré voňavé kvítky také dál zpracovává. „Děláme klasické levandulové pytlíčky, vážeme ji do palic, ze kterých pak krásně voní, ale nedrolí se, používáme ji do mýdel, svíček i kosmetiky.“

Zahrada v obci Klapý má zvláštní atmosféru. Přestože se nachází uprostřed rodinných domků, vládne v ní zvláštní klid a mír. „To umí ta příroda,“ říká paní Simona. Její zahrádka je plná romantických zákoutí, úzkých pěšinek, rybníčků, jezírek, laviček a samozřejmě levandule. „Hledala jsem rostliny, které nebudou náročné na údržbu, a bude jim vyhovovat zdejší klima. Nejlépe se osvědčily takové ty obyčejné květiny z českých vesnických zahrad. Ostrožky, kopretiny seeda.“ O všechny rostlinky se tu starají s láskou a na zahradě je to vidět.

A kulisa romantické zříceniny nad zahradou je k nezaplacení. Stejně jako rady, které vám paní Simona ráda dá stran pěstování levandule, pokud projevíte zájem. „Teď na podzim už nedělejte nic,“ zní rada nejaktuálnější. „Levandule je středomořská bylina a je tím pádem citlivá na chlad. Teď už zatahuje sílu do dřeva a nepovedený řez by jí mohl ublížit. Pokud vám remuntovala, nechte kvítky neostříhané. Keříčky upravíte až na jaře.“

Jinak je levandule vlastně skromná a nenáročná rostlina. Stačí koupit kvalitní sazenici. „Raději vezměte malou a poctivě namnoženou a ona se vám za pár let odmění bohatým květenstvím.“ A levandulové kvítky vám pak krásně provoní byt. A užitečné mohou být i v kuchyni. Podle paní Simony umí levandule úžasně stáhnout typický pach hus a kachen. Tak to při přípravě Svatomartinské pečínky můžete vyzkoušet.

Spustit audio