Libišská starostka zažalována, a tak nekončí

20. prosinec 2004

Policie prověřuje trestní oznámení na starostku Libiše na Mělnicku Jindru Hudcovou kvůli údajným nesrovnalostem v rozpočtu. Podala je bývalá místostarostka Miloslava Hlavatá. Její obvinění ovšem Hudcová popírá. Změnila proto své původní rozhodnutí rezignovat na funkci starostky a chce nejdříve dokázat svoji nevinu.

V Libiši se situace vyostřila již dříve. Část radních a zastupitelů starostku ostře kritizovala, protože s nimi prý dostatečně nekonzultovala rozhodování o důležitých akcích. Před týdnem se ji kritikové neúspěšně pokusili odvolat z funkce. Výsledkem jsou spory o různé investice a o způsob, jakým se o nich rozhodovalo. Mezi ně patří především stavba knihovny zahájená bez státní dotace a rozdělaná velká stavba kanalizace, jejíž dokončení je pro obec prioritou a na kterou bude muset nyní dát většinu volných peněz. Nyní ovšem celou věc vyšetřuje policie. Hudcová řekla ČTK, že je mimo jiné lživě nařčena, že neoprávněně podepsala fakturu jedné betonářské firmě na 600 000 korun. "Taková faktura neexistuje," řekla starostka. Nevylučuje, že ji zastupitelé sami odvolají, ale sama jim to nehodlá usnadnit. "V žádném případě teď nebudu rezignovat. Nemohu na sobě nechat špínu, kterou jsem neudělala," řekla. Místostarosta Zdeněk Mráz, který patří k aktivním kritikům starostky, ČTK řekl, že aktivita Hlavaté je samotné zaskočila. Tvrdí, že kritikové dávali přednost provedení nezávislého auditu a teprve na základě jeho výsledků dělat další kroky. Peníze na audit ovšem zastupitelstvo neschválilo. Podle Mráze je potřeba svolat jednání zastupitelstva ještě do konce roku, aby reagovali na kritickou situaci ve vedení obce.

Jindra Hudcová (66) byla od roku 1990 předsedkyní obecní finanční komise a od roku 1997 starostkou. Ve funkci tak působila i v kritickém období v době povodní v roce 2002, při opakovaných únicích chemikálií z blízké chemičky Spolana a také při řešení náprav povodňových škod. Letos na podzim neúspěšně kandidovala jako nezávislá do Senátu.

Spustit audio