Lidka kdysi patřila mezi nejlepší čokolády na světě. V Kutné Hoře už se zase vyrábí, sklízí chválu a ocenění

1. květen 2023, aktualizováno

Historie kutnohorské čokolády se začala psát roku 1918. Čokoládovna Koukol a Michera pod značkou Lidka vyvážela čokolády a bonbóny do celého světa. Páni zakladatelé svému řemeslu rozuměli, čokoládu vyráběli rádi a poctivě. 2x za sebou vyhrála zlatou medaili na světové soutěži.

Ale… v roce 1948 byla čokoládovna znárodněná, výroba se začala omezovat a továrna o deset let později zanikla. V rámci vzniku specializovaných národních podniků se pod značkou Lidka (ovšem bez původních receptur) začaly čokolády a bonbóny vyrábět v Modřanech (Orion), v čokoládovně ve Velimi a v Dianě Děčín.

To, co z kutnohorské čokoládovny zbylo, odkoupilo Nestlé. Čokoláda Lidka se léta nevyráběla a vypadalo to, že už se nejspíš nikdy vyrábět nebude. Přesně po 100 letech od založení čokoládovny, v roce 2018, se manželům Ladě a Pavlovi Bartošovým výrobu čokolády Lidka v Kutné Hoře podařilo obnovit. A pouhého půl roku poté jejich čokoláda získal první medaili na Academy of Chocolate v Londýně. Další ocenění následovala.

Čokolády vyrobené s láskou

Bartošovi o sobě píší: Všechny kutnohorské čokolády jsou vyrobeny s láskou od kakaového bobu až po tabulku. Používáme výhradně výběrové kakaové boby té nejvyšší kvality, které nakupujeme přímo od farmářů za férové ceny. Boby ručně třídíme, pražíme, drtíme a odslupkováváme, mísíme a temperujeme. Hotové čokolády pak ručně a s velkou péčí balíme.

Bartošovi navíc pořádají ochutnávky čokolády a přednášky o ní, v zadní části obchůdku s čokoládou provozují malé muzeum kutnohorské čokolády. Expozice věnovaná dějinám kutnohorské čokoládovny, která patřila před druhou světovou válkou k těm nejlepším na světe, ukazuje formy, automaty a nádoby na čokoládu, krabice bonboniér nebo dokonce historické tabulky čokolády.

A jak dlouho trvá výroba čokolády, hodinu, dvě, deset? Nebo týden, měsíc? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio