Likvidace požáru plastového odpadu v Kralupech nad Vltavou pokračuje i s pomocí zvláštní techniky

5. červenec 2022 19:50

Na okraji Kralup nad Vltavou na Mělnicku likvidují hasiči  požár plastového odpadu v areálu kovošrotu. Oznámený byl v úterý před 17 hodinou a hustý tmavý dým byl vidět až do Prahy. Do vzduchu unikly i škodlivé látky. 

Na místě původně zasahovalo 30 požárních jednotek ze středních Čech i Prahy, vyhlášen byl zvláštní, tedy nejvyšší stupeň poplachu. Také ve středu odpoledne zůstávalo na místě kolem stovky hasičů, ke kterým se připojila těžká technika. 

"Těžká technika provádí rozhrnování materiálu, který je následně hašen. Jak dlouho zásah potrvá, nedokážeme zatím odhadnout," uvedl mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář. 

Událost byla podle něj hlášená v úterý v 16.55. Hasiči kvůli možnému úniku škodlivých látek do ovzduší doporučili obyvatelům města, především z lokality Lobeček a obce Chvatěruby, nevětrat. Na místo dorazila i speciální chemická jednotka z Kamenice. "Kolem půlnoci v místě zásahu naměřili zvýšené hodnoty škodlivin v ovzduší, na dalších místech byla měření negativní,"doplnil Bakalář. 

Městská policie také kvůli požáru uzavřela stezku směřem na Chvatěruby, informovalo město na sociálních sítích. Hasiči doporučují, aby obyvatelé Chvatěrub raději nevětrali. Na místě jsou taky experti z chemické laboratoře v Kamenici.

Středočeským hasičům pomáhají také kolegové z hlavního města. „Na místě je z Prahy jedna profesionální a tři dobrovolné jednotky,“ uvedli na twitteru.

autor: Von
Spustit audio