Litvínovský zámek tradičně ožil vánoční výstavou. Stromečky zdobí i kůže nebo pergamenový papír

21. prosinec 2023

Každá rodina má nějaké adventní a vánoční zvyky a tradice. U někoho k nim patří návštěva zámku Valdštejnů v Litvínově v Ústeckém kraji. Na přelomu listopadu a prosince tam totiž vždycky otvírají výstavu nazvanou Vánoce po celý rok, která si plně zaslouží podtitul Přehlídka nápadů, zručnosti, řemesel a vtipu. Šikovní lidé a výtvarníci z Litvínova a okolí zdobí každý rok vánoční stromečky a skládají tak hold jak tradici, tak tvůrčí fantazii.

Každoročně je tu také jeden přespolní účastník – Rautis Poniklá z Podkrkonoší. Tahle firma vzkřísila přes sto let staré řemeslo foukaných perliček a výroby perličkových vánočních ozdob. Je zapsaná na seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO jako světově jedinečná dovednost.

Ozdoby firmy Rautis Poniklá jsou vyhlášené

Kromě této klasiky uvidíte na výstavě přes dvě desítky nazdobených vánočních stromků s přehlídkou různých technik a materiálů – od keramiky přes sklo, plst a plstěnou vlnu, krajku, pergamenový papír, textil, perníkové těsto, háčkovací přízi a různé přírodniny až třeba po jednu z letošních novinek – kůži.

Vůně perníčkových ozdob vás uvítá hned na začátku výstavy. Kožené ozdoby Jana Brejchy ve tvaru stromečků, andílků nebo perníkových panáčků pak mohou sloužit i celoročně třeba jako přívěsek na klíče. Návštěvníci mohou obdivovat umění žen z Klubu krajkářek Herdulky, které úspěšně oživují starobylou tradici krušnohorské paličkované krajky.

A zahanbit se nenechal ani zdejší Patchwork klub. Jeho členky letos vyrobily desítky textilních patchworkových hvězd. Věra a Lenka Drengubákovy nezůstaly nic dlužny své „andělské“ pověsti a jejich zpívající a muzicírující keramičtí andílci obsadili jeden z největších stromů. Těch jmen je samozřejmě ještě mnohem víc, ale nejlepší je zavítat do Litvínova na zámek Valdštejnů a hezky v klidu si všechno prohlédnout.

Výstavu originálně ozdobených stromečků tam opravdu mají po celý rok, pouze se zimní přestávkou od 1. ledna do 2. dubna. A jestli nestihnete načerpat inspiraci pro letošní Vánoce, nevadí. Příští rok tam bude výstava Vánoce po celý rok znovu otevřená od 3. dubna do 28. října.

Spustit audio