Lochovice - nádraží podvodníka, který oklamal i prezidenta Beneše

19. září 2019

Lochovické nádraží je pevně spojeno s válečnou minulostí. 22. dubna 1945 tu partyzáni vykolejili vlak. Zásluhy si za tento odbojový čin nárokoval jakýsi Jiří Skomarovský, po válce velmi slavná osobnost v Karlových Varech.

Skomarovský o sobě tvrdil, že je válečný hrdina. Požádal o status partyzána a do žádosti uvedl, že vykolejil vlak v Lochovicích. Nikdo o jeho hrdinstvích nepochyboval, a tak za heroické činy získal nejvyšší československá vyznamenání. Československý válečný kříž 1938 a medaili za chrabrost, a to přímo na Pražském hradě z rukou prezidenta Beneše.

Návrh na vyznamenání

Poté ale zavraždil tři lidi, zatkla ho policie a hrozil mu trest smrti. V tu chvíli údajný Skomarovský vytřel vyšetřovatelům zrak. Prohlásil, že není Skomarovský a partyzán, ale Jermolenko - člen Vlasovovy osvobozenecké armády. Za partyzána se prý vydával, aby nebyl na konci války popraven. Překvapené policisty požádal o vydání k potrestání do Sovětského svazu. Velmi dobře věděl, že šest let po válce už se za účast u Vlasovců nepopravuje.

Jiří Skomarovský

Jeho krok mu vyšel a Skomarovský či Jermolenko zmizel v Sovětském svazu. Dvakrát unikl jisté popravě. A čin na nádraží v Lochovicích se opět připisuje českému odboji.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.