Lubomír Lipský se narodil před sto lety. Pro vnuka Matěje byl náhradním tátou

19. duben 2023

V letošním roce si připomínáme sto let od narození Lubomíra Lipského. Slavný český herec a komik se narodil 19. dubna 1923.  Jeho vnuk Matěj Lipský je dnes uznávaným odborníkem v oblasti psychologie, speciální pedagogiky a muzikoterapie. Při výběru budoucího povolání ho velmi výrazně ovlivnil právě dědeček.

Matěj Lipský od roku 2013 působí jako ředitel Centra sociálních služeb Tloskov nedaleko Neveklova. Přestože vystudoval psychologii a speciální pedagogiku na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, vždy byl také aktivní muzikant a svou náklonnost k hudbě zúročil také v oboru muzikoterapie.

Čtěte také

Byl prvním předsedou Muzikoterapeutické asociace České republiky. Psychologii a hudbu dokázal ve svém životě skvěle propojit. Ostatně právě v Centru sociálních služeb Tloskov dává různým formám arteterapie i muzikoterapie velký prostor a s radostí pozoruje, jak umění v různé podobě prospívá i jeho klientům.

Lubomír Lipský jako citlivý průvodce Matějova života

Málo se ale ví, jak moc ho v životě ovlivnil jeho dědeček, slavný český herec Lubomír Lipský (1923–2015). V příštím roce si připomeneme 100 let od jeho narození. Je mnoho filmů, které díky svým skvělým hereckým výkonům proslavil.

Lubomír Lipský

O jeho soukromém životě toho ale víme velmi málo. Matěji Lipskému dědeček stále velmi chybí, stejně tak i celé rodině. Ostatně právě Matěje Lubomír Lipský velmi zásadně nasměroval do života. Jejich vztah byl hezký, ale přesahoval rodinné role dědečka a vnuka.

V rodině se totiž stala velmi smutná událost. Lubomír Lipský přišel o svého syna, Matěj o tatínka. Jejich vztahy byly silné, hluboké, ale v mnoha ohledech Lubomír Lipský nenápadně vedle role dědečka suploval i tatínka a v jeho vztahu k vnukovi byla i velká část otcovství. Snažil se být citlivým průvodcem Matějova života, byl velký rádce a velmi se mu to dařilo.

Moudrý rádce, který vnukovi rozuměl

Dnes Matěj na svého dědečka vzpomíná jako na moudrého filosofa, který moc nemluvil. Ale když něco řekl, bylo to velmi vtipné nebo velmi moudré. Matěj se proto dědečkovými radami velmi rád v životě řídil a vždy se mu to vyplatilo. Nejen v práci, ale i v soukromí.

Ačkoliv byl dědeček jedním z našich největších herců, svému vnukovi vždy říkal: „Nejdřív řemeslo a potom kumšt". Matěj si jeho rady vzal k srdci. Možná právě proto se díky podpoře rodiny hned nevydal přímou cestou uměleckého vzdělávání, ale nejdříve se věnoval studiím psychologie. A možná i díky tomu dnes své vědomosti i pozitivní přístup k životu tak úspěšně předává právě v Centru sociálních služeb Tloskov.

Na „kumšt“ si ale udělal vždy čas už od dětství. Ostatně dědeček Lubomír Lipský ho k hudbě odjakživa vedl. Podstatný zlom nastal, když mu právě dědeček koupil kytaru. Jako kytarista záhy založil tři kapely, a protože Lubomír Lipský má vnuky tři, netrvalo dlouho a společně založili heavymetalovou kapelu. Často je navštěvoval i během hlasitých zkoušek na půdě, pomáhal na koncertech s těžkou aparaturou a občas si nějaký heavymetalový koncert i poslechl. A to i přes to, že právě v pubertě všichni vnuci dokonce začínali „death metalem“, tedy tím nejtvrdším metalem.

Díky dědečkovi poznal sílu hudby a umění

Kapela nakonec měla takový úspěch, že dokonce vydala své CD. Dědeček vždy zůstal věrným podporovatelem. Jako výraz podpory na dvě CD vnuků s metalovou hudbou dokonce namluvil svůj hlas. Jedno CD dokonce v roce 2009 získalo cenu Anděl.

Pokaždé když s kapelou něco natočili, dědeček s babičkou si to poslechli a s moudrostí řekli: "Chlapci, jsme rádi, že máte koníčka“. Dnes je za to velmi obdivuje. Často svým vnukům Lubomír Lipský pomáhal i s těžkou technikou na koncertech a říkával: „Když už tady jsem, tak tady zůstanu na ten váš koncert, chlapci“. To byl začátek Matějových hudebních aktivit. Později jako moudrý psycholog a specialista v oblasti pedagogiky zásadně ovlivnil i obor muzikoterapie v České republice. Právě jako úspěšný muzikoterapeut a první předseda Muzikoterapeutické asociace ĆR byl vhodným kandidátem i na post ředitele Centra sociálních služeb Tloskov. Dědeček ho v tomto rozsáhlém areálu dokonce navštívil a svého vnuka v počátcích této nelehké pozice podporoval.

A jak to vypadalo, když se dědeček učil role?

Lubomír Lipský velmi dobře odděloval své soukromí a hereckou profesi. Raději na veřejnosti vystupoval v rolích než sám za sebe jako Lubomír Lipský. Doma se samozřejmě texty různých rolí učil a Matěj mu často v přípravě pomáhal, tzv. mu „házel“, například při rozhovorech. Zažil tedy, jak se tento velký herec doma připravoval. A bavilo ho, jak dědeček svým vtipem a bystrostí dokázal scénář i texty ještě vylepšit a oživit.

Lubomír Lipský a Jiřina Bohdalová při natáčení estrády

Jejich tandem nese své plody ještě dnes. Na sklonku života Matěj s dědečkem spolupracoval na knize a CD s pohádkami a písničkami pro děti - „Mámo, táto v komoře je krockodýl“. Lubomír Lipský namluvil úvody ke všem Matějovým písničkám, a protože knihu Matěj z důvodu vytíženosti dokončoval celých 10 let, nakonec jako poslední dílo Lubomíra Lipského vyšla až po jeho smrti v roce 2021. Na nahrávkách ke knize ale uslyšíte i další oblíbené české herce i hudebníky. Často se proto nahrávky líbí nejen dětem, ale i rodičům.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.