Lukáš Kunst roli kastelána hradu Karlštejn vnímá jako velkou zodpovědnost a čest

14. duben 2023

Na hrad Karlštejn se vrátil celkem třikrát. Naposledy v roce 2019 jako jeho kastelán. Lukáš Kunst má na hradě svá oblíbená místa. Jako kastelán se ale často cítí být i strážcem této jedinečné památky. Především vzácných sakrálních prostor. Kromě jejich ochrany se tak snaží respektovat odkaz samotného Karla IV.

Být kastelánem je velká zodpovědnost. O to více, pokud se stanete kastelánem hradu Karlštejn. Lukáš Kunst přišel na Karlštejn poprvé ve svých devatenácti letech. Ačkoliv zde v roce 1998 začínal jako průvodce, na Karlštejn se celkem třikrát vrátil.

Čtěte také

Zkušenosti kastelána získával nejprve na zámku v Žirovnici, ovšem v roce 2009 si ho Karlštejn povolal zpět. Deset let tu působil jako zástupce kastelána Jaromíra Kubů. Když v roce 2019 od hradu přebíral jako nový kastelán klíče, tuto významnou památku již dobře znal.

Mít možnost být na Karlštejně sám je silný zážitek

Karlštejn se Lukáši Kunstovi stal novým domovem. A to doslova. Na hradě Karla IV. má totiž spolu s některými dalšími zaměstnanci služební byt. Několikrát se proto už stalo, že byl na tomto legendárním hradě zcela sám.

Postupně si na tento mimořádný pocit už zvykl, ale v každém případě je to silný zážitek. V těchto chvílích si pak uvědomuje, že být kastelánem na hradě Karlštejn je kromě zodpovědnosti také velká čest.

Realita této profese je jiná

Teprve v roli kastelána si uvědomil, co vše musí ovládat. Rozhodně se nejedná pouze o nutnost znalosti historie. Je to práce manažerská, kastelán musí také ovládat práva, vyznat se v problematice stavebnictví i psychologie.

Na tuto náročnou profesi se ostatně léta připravoval a nyní může zúročit veškeré zkušenosti. Jedna věc ho ale jako kastelána nemile překvapila. Množství byrokracie, která ho přímo odvádí od samotné péče o tuto významnou památku. A pak ho Karlštejn pravidelně překvapuje také mile.

Mnozí se domnívají, že o Karlštejnu víme již naprosto vše. Opak je pravdou. Minimálně jednou za rok tento legendární hrad odkryje některé neznámé skutečnosti nebo poodhalí tajemné okolnosti. Případně potvrdí některou domněnku, kterou památkáři dlouho nemohli ničím potvrdit.

Kolik dveří, tolik klíčů

Symbolicky řečeno, když Lukáš Kunst 1. ledna 2019 na Karlštejn jako kastelán nastoupil, převzal od hradu Karla IV. také klíče. A to doslova.

Pokud musí hrad pravidelně procházet a kontrolovat, není nic nepříjemnějšího než na druhé straně rozlehlého hradu stát před dveřmi, od kterých vám chybí klíče. A tak podle okruhu hradu polovinu všech klíčů dal do obrovského svazku, který nosí stále sebou. A to na svá oblíbená místa, kam chodí ve volném čase.

Oblíbená místa, kam turistický ruch nepronikne

Ačkoliv je zvyklý na turistický ruch, rád chodívá do malého prostoru za Velkou věží. Toto místo není pro veřejnost přístupné. Je jak stvořené k rozjímání. Hluk turistů sem nedoléhá a člověk pak může vnímat pouze ticho, mystiku samotného hradu i okolní přírodu.

Své kouzlo mají i pracovní pondělky. V pondělí je totiž hrad uzavřen. Pokud je hezky, Lukáš Kunst se rád usadí v prostoru u hradní studny, kde si zřídí provizorní kancelář a v tichosti, které toto místo nabízí, pak udělá množství práce.

Kastelán hradu Karlštejn má ještě jednu důležitou roli

Především sakrální prostory hradu jsou zcela unikátní a přitahují množství lidí, kteří by chtěli vstoupit například do presbyteria Křížové kaple nebo do soukromé kaple Karla IV. – kaple sv. Kateřiny. Omezené prohlídky sice jsou, ale ve velmi limitovaném počtu návštěvníků a pouze v letní sezoně.Především v zimním období mohou návštěvy z klimatických důvodů tyto památky poškodit.

Čtěte také

Karel IV. sakrálním místům Karlštejna vtiskl velkou symboliku a Lukáš Kunst se snaží mimo jiné respektovat jeho odkaz. Jako novinku ale zavedl mimořádný návštěvnický okruh „Na kafe s kastelánem“. S malou skupinkou zájemců pak projde hrad a společně si pak vypijí i kávu. Toto neformální pojetí prohlídky dává příležitost prohlédnout si hrad netradičním způsobem a pohovořit o mnoha tématech i ze zákulisí péče o tuto významnou památku.

Spustit audio