LUPA

21. říjen 2003

Dnes si povíme, jak lupa, to zvětšovací sklo, souvisí s lupinou, tou rostlinou, které se také říká vlčí bob. A položíme si otázku, jestli do příbuzenstva nepatří také lupy, lupeny a lupenka, ať už jde o tenké prkénko, jemnou pilku či o kožní nemoc.

Prozradím hned na počátku, že slova, která jsem vyjmenoval, patří do dvou vzájemně nepříbuzných skupin. Cizí, tedy přejatá slova lupa a lupina do jedné a domácí výrazy lupy, lupen a lupenka do druhé. Proberme si nejprve slova česká. Všechna mají společný základ ve slovese loupat, které je všeslovanské a má indoevropský kořen leu-, který znamenal oddělovat. Mimochodem, stejný kořen má i sloveso loupit, které tedy možná původně znamená "oddělovat někoho od majetku". Souvislost lupů s loupáním je evidentní, lupy jsou odlupující se kousíčky kůže na hlavě, podobně jasný je původ názvu nemoci lupenky, ta také způsobuje loupání kůže. S lupenem, jedním z "krásných slov české botaniky", jak píše Pavel Eisner, je to složitější. Lupen původně bývalo cokoli tenkého, jakoby sloupnutého. Také lupenka je prkýnko tenké, jakoby sloupnuté z něčeho tlustšího. Pilka lupenka pak asi dostala své jméno proto, že jen taková pilka je vhodná k vyřezávání do lupenky.

A pojďme k překvapivé souvislosti zvětšovacího skla lupy a rostliny lupiny. Spojuje je s největší pravděpodobností vlk, latinsky lupus. U lupiny vlčího bobu je souvislost s vlkem poměrně zřejmá, jde o rostlinu, na rozdíl od podobného hrachu, nevhodnou k lidské potravě. Naši předkové soudili, že hořkou lupinu mohou žrát jen vlci. Jiná teorie, kterou zastával i starověký učenec Plinius, říká, že lupina má dravé, jako vlk dravé kořeny.

A nakonec lupa. V Rejzkově etymologickém slovníku si přečteme, že toto slovo se k nám dostalo přes němčinu z francouzštiny, kde se slovem loupe původně označovala kruhová podlitina a že další původ není jasný. Ten však byl jasný lingvistovi Františkovi Jílkovi, který ve své knížce Vtipná čeština napsal: "...jména zvířat se přenášejí na věci docela běžně a je také několik chorob tak pojmenovaných, jako vlk, opruzenina". O opruzeniny v souvislosti s lupou však nejde. Lupus, vlk se jmenuje i jeden druh tuberkulózního onemocnění kůže, který se projevuje kruhovitými záněty v obličeji. Takže zánět, takříkajíc žravý jako vlk, který má kruhový tvar, podobný jako má zvětšovací sklo. Takhle složitě, přes ošklivý kruhovitý zánět, snad souvisí lupa s vlkem. Myslel si lingvista František Jílek.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.