Lupkové lomy na Rakovnicku slaví 50 let

5. prosinec 2008

V Novém Strašecí na Rakovnicku začala výstava k 50. výročí založení Českých lupkových závodů. Lomy na lupek se nacházejí v rakovnickém okrese, v lokalitě zvané Hořkovec za obcí Pecínov u Nového Strašecí. Více o výstavě i historii a současnosti lupkových lomů na Novostrašecku pro vás natočila Jana Káninská...

Výstavu o Českých lupkových závodech najdete v horním patře pobočky muzea T. G. Masaryka v Novém Strašecí. Na vystavených fotografiích se tam poznal jeden ze zakladatelů závodu - třiaosmdesátiletý Václav Pergler. "Byla to těžká doba," říká, "byly sice peníze, ale chyběly stavební kapacity. I mechanizace byla jen základní - hever, páka, lano." Českým lupkovým (a tehdy ještě i uhelným) závodům musela ustoupit část obce Pecínov, což se neobešlo smutku rodin, které zde žily i 150 let.

Lidé našli náhradní bydlení v sousedním Novém Strašecí. Na začátky dolu vzpomíná i další ze zakladatelů, osmdesátiletý Jaroslav Matějovič. Říká, že vybudovat závod na zelené louce bylo velmi obtížné. Se současnou podobou lomu moc spokojený není. Povzdychl si, že to, co vybudoval, zmizelo.

České lupkové závody dnes patří Jiřímu Perglerovi, který má shodou okolností stejné příjmení jako jeden ze zakladatelů závodů. Pracoval tu od mládí, stejně jako většina jeho rodiny. O lupku toho tedy ví hodně. Je to hornina, žáruvzdorný jílovec, ze kterého se dělají například komínové vložky.

Výstavu můžete v Novém Strašecí vidět až do 11. ledna.

autor: Jana Káninská
Spustit audio