Luštěnický baby-boom se musí řešit

3. únor 2005

Kvůli rozsáhlé bytové výstavbě v Luštěnicích na Mladoboleslavsku rychle přibývá malých dětí. Obec tak musí řešit opačný problém než většina škol v kraji, které se potýkají se stagnací či úbytkem žáků. Obec ale v předstihu zvýšila kapacitu mateřské i základní školy, ty by proto měly očekávaný nápor dětí zvládat nejméně další dva roky. Ve čtvrtek to řekl starosta Václav Jakubec.

Od září bude ale škola kvůli náporu prvňáků muset zřídit další třídu a rozšířit i družinu. Obec již v době, kdy začala uvažovat o výstavbě bytů, rozhodla o rozšíření kapacity mateřské školy. V minulých letech také stačila nákladem 12 milionů korun opravit základní školu a půdní vestavbou rozšířit její kapacitu o čtyři třídy. V mateřské škole obec navíc od září začne upřednostňovat žadatele přímo z obce, a pouze zbývající místa tak budou sloužit pro děti z jiných míst. Jakubec je proto přesvědčen, že Luštěnice nepotkají podobné problémy jako v Milovicích na Nymbursku, kde se během pár let více než ztrojnásobil počet obyvatel a radnice musí řešit kritický nedostatek míst především v mateřských školách. Obec má již připraven scénář pro případ, že kapacita školy přestane stačit příbytku dětí v dalších letech. Hodlá k přízemnímu malému pavilonu školy přistavět další patro nejméně s třemi třídami. Nejdříve ovšem podle Jakubce musí dokončit kanalizaci a investovat také do zajištění inženýrských sítí pro nové stavební parcely.

V Luštěnicích podobně jako v Milovicích začala radnice s pomocí státních dotací v předchozích letech opravovat domy po sovětské armádě v bývalém vojenském prostoru. Zároveň zde začala v režii obce i soukromých investorů rozsáhlá výstavba nových bytových i rodinných domů. V obci tak do roku 2006 vznikne asi pět stovek nových bytů, a počet obyvatel by se tak mohl ztrojnásobit na 3000 obyvatel.

Spustit audio