Lymská borelióza postupně modifikuje a příznaky se mohou projevit nestandardně

14. srpen 2019

Většina lidí je již očkována proti meningoencefalitidě. Z hlediska přenosu infekce klíštětem je mnohem nebezpečnější lymská borelióza, proti které zatím žádné očkování není. Radí MUDr. Petr Grenar.

Díky teplému a suchému počasí je letos opět vysoký výskyt klíšťat a s tím i spojené nebezpečí infekce. Lymská borelióza totiž postupně modifikuje svůj průběh i příznaky a je stále více aktuální. Největší důraz bychom proto měli klást na prevenci. A tou je důkladný oděv chránící celé tělo, kvalitní uzavřená obuv a včasná kontrola po návratu z přírody.

Lymská borelióza je stále aktuální a postupně modifikuje svůj průběh i příznaky. Bohužel, i když jí jednou proděláte, tělo si protilátky nevytvoří, neexistuje dlouhodobá imunita a nemoc je možné získat za půl roku nebo za rok znovu. Ze všeho nejdůležitější je proto prevence. Důležitá je hlavně včasná kontrola po návratu z přírody. Klíště se totiž většinou nezakousne hned, ale ještě chvíli putuje po těle. To nám dává šanci klíště zachytit ještě před jeho zákusem. A pokud se klíště zakousne, je nutné ho co nejdříve odstranit. Čím dříve se to podaří, tím menší je nebezpečí získání infekce.

V případě vážného podezření na infekci je lepší na nic nečekat a přeléčit antibiotiky

Vyšetření krve má smysl nejdříve měsíc až 6 týdnů po zákusu. Dříve není možné nemoc sérologicky potvrdit a pak může hrozit zanedbání, protože nemoc neprokážete, i když už ji v podstatě máte. Jako první varování, že nám hrozí možnost infekce, je větší zarudnutí kolem místa zakousnutí klíštěte. Jedná se zpravidla o velikost od 5 cm a více. Postižené místo může i svědit, případně bolí. V tom případě ihned navštivte svého lékaře, který pozná, jestli se jedná o pravděpodobnou reakci na infekci. Pokud je nález na hraně, je menší chyba, pokud se podá antibiotikum na slepo a nemoc se přeléčí, i když není prokázaná. Pokud podezření je už podle reakce kůže, je lepší takto postupovat, než čekat až nemoc přejde do druhého stadia, kdy už je léčba velmi problematická.

Fakta potvrzují, že možný je i mimoklíšťový přenos infekce

Zatím to není ještě jednoznačně vědecky prokázané, ale fakta to již v podstatě potvrzují. Je totiž plno onemocnění lymskou boreliózou, kdy pacient si byl jistý, že žádné klíště neměl. Minulo i stadium včasné reakce kůže v případě infekce, tedy ono známé zarudnutí okolí zákusu klíštěte. Nemoc se také může zjistit z krve dodatečně, až když postižený trpí kloubními či jinými obtížemi. Mimoklíšťový přenos je proto pravděpodobný.

Spustit audio