Magická kaplička u Slapské přehrady pamatuje i Miroslava Tyrše. Zchátralé památky se ujala obec Slapy a vrací jí původní krásu i význam

16. srpen 2023 14:00

Obci Slapy se podařilo zachránit chátrající kapličku Na Rovínku u samé hladiny vodní nádrže, a chce k ní obnovit i poutní procesí. Více v reportáži Věry Hájkové.

Kdo někdy plul po Slapské přehradě, nemohl ve výběžku mezi zátokami naproti Rabyni přehlédnout žlutou kapličku, která je těsně u hladiny. Nikomu nepatřila a tak se o ni začala starat obec Slapy a památku opravila. Kdysi totiž šlo o oblíbený cíl výletů, poutí i loďařů, kteří se právě od kapličky vydávali na plavby.

„Kapličku postavil v minulém století, někdy kolem roku 1840, místní rodák Tomáš Záhorský z Lahozu. Byl to obyvatel, který bydlel v nějaký chaloupce, vrátil se z války a v té době údajně postavil tuto kapličku. My jsme zjistili, že nemá žádného vlastníka, tak jsme se přihlásili a kaplička je naše. Teď ji rekonstruujeme,“ přibližuje historii magické kapličky věnované svaté Marii starosta obce Slapy (Nezávislí) František Neužil.

Kaplička Na Rovínku

U kapličky už byly v rámci opravy odkopány základy, použita drenáž, aby zdivo nevlhlo a byla nově nahozena. Také byla rozebrána kazatelna a postavena znovu z jiných cihel. Sama kazatelna je další zajímavost.

„Kazatelna je venku, vedle kapličky. Ani nevíme, jak to vzniklo, protože na některých starých fotkách není jasně daný, že by tam tak byla. Na druhou stranu je to takhle, co si já pamatuji,“ popisuje starosta.

Pamatuje Miroslava Tyrše

V prostoru před kapličkou je 12 obřích starých lip a na jedné z nich je informační cedule o historii tohoto místa.

„Nacházíme se nad původním hotelem Záhoří, který je dneska zatopený. A zajímavostí je, že v roce 1883 se zde dokonce zastavila skupina pražských sokolů putujících z Mníšku pod Brdy přes Svatojánské proudy, a ta byla vedena samotným Miroslavem Tyršem. Odsuď se taky konaly vyhlídkové plavby na velkých lodících, kam obyvatelé nastupovali. Projíždělo se Svatojánskými proudy a končilo ve Štěchovicích,“ přibližuje místní patriot a milovník historie Jiří Sušanka.

Tím, že se obec Slapy kapličky ujala a opravila ji, má být začátek znovuzrození tohoto místa. V plánu je zde na svátek svaté Marie obnovit i poutní procesí.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio