Marcipán

1. říjen 2004

Dnes se budu věnovat zajímavému slovu marcipán. Zajímavé je už z významového hlediska. Ty, kteří mají ve všem rádi jednoznačnost, slovo marcipán asi rozčiluje. Označuje se jím totiž jednak jemný perník, z něhož jsou třeba pouťová srdce, a jednak se tak nazývá mandlová hmota, z níž cukráři vyrábějí různé postavičky, květinky a ornamenty. Oba ty názvy sice označují něco cukrářského, ale jsou to dvě různé hmoty, jak složením, tak chutí. Jak to přišlo, opravdu nevím, ale je to tak, všechny slovníky se v tom shodují a žádnému z obou významů nedávají přednost, ani jeden z nich neoznačují za původnější. Budeme se s tím muset spokojit.

O původu slova marcipán se ví víc. I když úplně jednoznačné to také není. Jisté je, že nejde o žádného pána třeba jménem Marci, jak by se zdálo při pohledu na slovo marci-pán. Z lidové, tedy nesprávné etymologie vychází také středověký řekněme překlad slova marcipán, tedy Chléb svatého Marka. Toto pojmenování předpokládá, že druhá část latinského marcipanis pochází z latinského panis, tedy chléb. Nepochází, do latiny se slovo dostalo z arabštiny, kde prý snad znělo mantaban.

Michal Novotný

V těch našich etymologických slovnících, jejichž spoluautorem byl doktor Josef Holub, se objevuje zajímavý řekněme příběh, který se váže k arabskému mantaban, z něhož vzniklo latinské marcipanis, ze kterého pochází německé Marzipan, podle něhož je naše marcipán. Mantaban je prý v překladu z arabštiny sedící král a údajně se tak říkalo byzantské minci, na níž byl vyobrazen sedící Kristus. Pak se nějak stalo, slovníky neříkají jak, že se slovem mantaban začaly označovat krabice s jemným cukrovím a pojmenování krabic se pak přeneslo na cukroví samotné. Spojení mezi mincí a krabicemi by mohlo být v tom, že na krabicích byla nějaká podobná kresba jako na mincích, ale to spekuluji, to jsem nikde nečetl. Ostatně tato mincovně-krabicové historka se v současných etymologických slovnících ani neuvádí, tam se bez dalších podrobností jen konstatuje arabský původ slova marcipán.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.