Marek Ždánský se v pražské zoo patnáct let staral o gorily. Potom změnil profesi a teď dováží lotosové kořeny, kotrče a banánové listy

5. únor 2020

Marek Ždánský je známý jako velký milovník goril. Za Mojou, tedy první gorilou narozenou v pražské zoo, jezdí každý rok na návštěvu do Cabárcena ve Španělsku. Život ho ale zavál na další profesní dráhu a dnes s kamarádem ze základní školy zásobuje luxusní restaurace exotickým ovocem a zeleninou.

Police ve velkoskladu v Chýni se prohýbají pod krabicemi s kokosovými ořechy, ananasy a banány. I přesto, že je začátek února, tak tady dostanete nedávno utržený rybíz a čerstvé maliny. Mezi kuchaři z luxusních restaurací je poptávka i po takových specialitách jako jsou banánové listy, kotrče nebo lotosový kořen.

Marek Ždánský se kuchařům snaží vyjít vstříc a obětavě shání všechno, co si vymyslí. Kromě toho také pěstuje saláty, šťovík a vodnici. Otevřeno je tady nepřetržitě 24 hodin, protože kuchaři večer posílají objednávky a brzy ráno si vyzvedávají bylinky, saláty a další dobroty pro svoje hotelové restaurace.

Z Marka Ždánského se stal úspěšný obchodník, který začínal s jednou dodávkou a dnes zákazníky provází vlastním velkoskladem. Jeho srdce ale stále patří gorilám. Když měla v pražské zoo narozeniny samice Kamba, nechali jí se společníkem Petrem Šanderou z Afriky přivézt obří větev s banány.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.