Mária Žižlavská si založením oslí farmy splnila sen

13. říjen 2023

Mária Žižlavská byla původně úspěšná ekonomka a personalistka. Životní osudy ji ale nakonec přivedly zpět do Středočeského kraje, kde v obci Svárov nedaleko Kladna před sedmi lety založila oblíbenou oslí farmu. Mária vsadila na zážitkové programy a oslí trekking. Své farmě proto dala název Oslí stezka.

Mária si původně svůj život naplánovala v oboru ekonomie. V Praze vystudovala Vysokou školu ekonomickou a později již jako inženýrka ekonomie ještě pokračovala ve studiích personalistiky v Rakousku, kde následně také několik let s rodinou žila a pracovala.

Náročná práce a péče o dvě dospívající dcery jí postupně dovedly do stavu značné vyčerpanosti. Bylo nutné změnit životní styl. Hodně tehdy začala přemýšlet o tom, co by vlastně chtěla dělat i jaké životní kvality touží předat svým dětem. Přála si s dětmi chodit více do přírody a žít ve větším klidu.

Na stav vyhoření navíc žádné terapie nepomáhaly. V Rakousku ale měla příležitost se na jedné farmě blíže seznámit s oslíky. Tato zvířata jí svým přirozeným klidem i přátelskou povahou velmi pomohla a Mária se o jejich chov začala více zajímat. Z vlastní zkušenosti totiž zjistila, že oslíci svojí meditativní povahou, klidem a rozvážným tempem ovlivňují své okolí. Po jejich boku vše přichází do rovnováhy a pohody, hyperaktivní děti se zklidňují, dospělí zapomínají na stres, starosti a vše se harmonizuje.

Oslíci jsou přátelská zvířata a děti si jejich přítomnost užívají

Oslí stezka jako nové životní naplnění

A tehdy se jasně rozhodla založit si svou vlastní oslí farmu doma v Čechách. V místech, kde prožila mládí a kam se vracela ze studií. Byl to projekt velmi nezvyklý, protože oslíci se u nás příliš nevyskytují.

Před sedmi lety v obci Svárov nedaleko Kladna založila zážitkovou oslí farmu „Oslí stezka“. Mária ale vsadila na zážitkové programy a procházky s oslíky do krásné okolní přírody, které organizuje pro děti a rodiče. A to se podařilo. O rodinné výlety spolu s oslíkem do okolního Přírodního parku Povodí Kačáku je velký zájem. Navíc se na farmě věnuje asinoterapii – specifickému způsobu animoterapie s využitím oslíka. Cesta to ale nebyla jednoduchá. Ještě v Rakousku absolvovala kurz chovu oslíků, studovala literaturu a musela se sama naučit se nejen o oslíky starat, ale také si osvojit jejich chování v rámci stáda. A jak sama přiznává, bylo nutné se učit vše za pochodu a přímo v praxi.

Vzít život do svých rukou

Nápad ale měl úspěch a farma Oslí stezka je dnes domovem deseti oslíkům různých velikostí a druhů a Mária Žižlavská je manažerkou celé farmy. Život se jí díky farmě nakonec změnil tak, že dnes při obchůzce oslíků vodí za ruku svou tříletou dcerušku. Práce je nakonec tolik, že bylo nutné najít pomocníky.

A co by radila lidem, kteří nejsou spokojení se svou prací a rádi by změnili svůj život? Poslouchat své srdce a mít svůj sen, vrátit se k tomu, co vás baví, ujasnit si, co od života očekáváte a jít si zatím. A především, naučit se život si užívat a prožívat, nikoliv pouze přežívat.

Spustit audio