Méně skládek ve středních Čechách?

17. prosinec 2004

Středočeský kraj hodlá v dohledné době podstatně omezit množství komunálního odpadu a obalů, které končí na skládkách. Bude také zavírat malé skládky. Do roku 2010 chce mimo jiné výrazně zvětšit díl komunálního odpadu, který bude využit. Určuje to plán odpadového hospodářství, který příští týden projedná krajské zastupitelstvo.

"Jestliže v roce 2001 bylo využito 68 kilogramů komunálního odpadu na území kraje na jednoho obyvatele a rok, chceme, aby v roce 2008 to bylo už 93 kilogramů," řekl ČTK náměstek hejtmana Vilém Žák. Výhledově by tak do roku 2010 mělo být zpracováno či jinak využito 50 procent využitelného komunálního odpadu, dodal. "Jednoznačně nejtěžší bude přesvědčit jednotlivé občany o tom, že třídit odpady je samozřejmost, že to patří ke slušnému vychování a že to není zbytečná věc. To když se podaří, tak už ten systém pak bude fungovat," míní. Celková roční produkce odpadů ve Středočeském kraji činí zhruba pět milionů tun, z toho komunálního odpadu je kolem 350.000 tun. Hlavní způsobem odstraňování odpadů je skládkování. Za rok jsou řádově dva miliony tun odpadků uloženy na 69 skládkách. Část odpadků likviduje devět spaloven. Jejich počet by neměl v nejbližších letech růst. Zvýšit by se měla jejich kapacita a využití, neboť ne všechny pracují na sto procent, uvedl náměstek. Kraj by měl už v příštím roce zmapovat všechny skládky. Na základě supervize navrhne zrušit ještě v roce 2005 některé malé skládky, na které je ročně svezeno do 20.000 tun odpadu. Kraj nevylučuje, že budou rozšířeny některé velké skládky. Současně je rozhodnut zásadně nepovolovat skládky nové. Do roku 2009 by měly skládky projít další supervizí, aby bylo možné učinit taková opatření, která zvýší jejich bezpečnost.

Středočeský kraj také plánuje likvidaci několika desítek černých skládek, které si už zmapoval. Na jejich odstranění, které mimo jiné vážně komplikují i složité vlastnické vztahy, bude žádat peníze od Státního fondu životního prostředí.

Spustit audio