Michal Jirásek si z původního koníčka udělal zaměstnání. Dnes se živí výrobou železničních modelů

29. říjen 2021

Michal Jirásek původně vystudoval učební obor kuchař a celkem 12 let pracoval v restauraci předního pražského hotelu Mövenpick. Ačkoliv vaření ho vždy bavilo, nakonec se rozhodl změnit život. Jeho původní hobby se stalo zaměstnáním a dnes už vaří pouze pro přátele. Je aktivním členem Spolku železničních modelářů Pečky a už 9 let staví železniční modely. Jeho pýchou je vlastní železniční model, který nás do všech detailů přenese do švýcarských Alp.

První modelové železniční kolejiště mu daroval tatínek v jeho osmi letech. Už tehdy si kolejiště začal různě vylepšovat a nakonec ho celé přestavěl. Vláčky ho velmi bavily, ale nedovedl si představit, že by ho tento koníček uživil. Vždy ho také zajímalo vaření, a tak se rozhodl vystudovat učební obor kuchař. Měl hezké zaměstnání – celkem  dvanáct let pracoval v restauraci předního pražského hotelu Mövenpick. Dnes už ale vaří pouze pro přátele a v pracovní době si naopak hraje. Z bývalého zaměstnání se stal koníček a z koníčka naopak zaměstnání.

Už devět let se totiž živí stavbou modelů vlaků i celých železničních modelů s výhybkami, vláčky a mašinkami. Své vlastní modely prodává a dělá to, co ho skutečně baví. Někdy se svému koníčku – práci věnuji celé dny, jindy pouze krátce.

Cesta k vysněnému zaměstnání nebyla jednoduchá

Začátek byl těžký. Michal se stal členem Spolku železničních modelářů Pečky a s modelářstvím i novými možnostmi v této oblasti byl stále v kontaktu. Nějakou dobu vyráběl vláčky a modely čistě pro potěšení, ale hlavní bylo odhodlání. Jakkoliv má vaření rád dodnes, výroba modelů mašinek byla jednoduchá volba.

Provozní modelová kolejiště Michala Jiráska

Nejtěžší ale bylo vybudovat si síť odběratelů. A občas se samozřejmě objeví i těžkosti. Především bylo nutné překonat několik nelehkých období v době karantén a lockdownů.

Vyrábět modely je detailní práce, ale naštěstí je možné využít nejnovější technologie a vláčky vyrábět pomocí 3D tiskáren a různých fotoleptů. Pak už je třeba vše správně slepit a dodat veškeré detaily – například zasklít okna a dveře. Ještě před samotnou výrobou je nutné si model řádně připravit do všech detailů.

Model, který zachytil atmosféru švýcarských Alp

Dnes se pyšní unikátním modelovým kolejištěm, které si sám vyrobil a které nás plně přenese do švýcarských Alp. Na modelovém kolejišti uvidíme vše, co je možné v alpách vidět. Vysoké hory tvoří krásné prostorové krajinářské kulisy a v modelu nechybí vše, co tato turistická oblast může nabídnout – pohybují se tu lanovky, autobusy s turisty, nechybí typické švýcarské hotýlky a stáda krav i lanovky. V malebné zelené krajině jezdí typické červené švýcarské horské vláčky zmenšené do velikosti 1:87. Kolejiště má různé výhybky, nechybí ani osvětlení. Vše funguje jako švýcarské hodinky.

Příprava ale byla náročná. Model je skutečnou zmenšeninou oblasti kantonu Graubunden. Michal si do Švýcarska musel několikrát zajet, aby mohl vše vytvořit do posledního detailu. Vláčky si sám vyrobil, ale některé doplňky si musel dokoupit na internetu. Naštěstí je podobných nadšenců více, a tak našel přes internet i ty, kteří se podobně živí naopak výrobou miniatur švýcarských hotýlků nebo aut. Když má ale člověk v sobě pro danou věc nadšení, překážky zvládne.

Spustit audio

Související