Milovice dnes zažily velkou slávu

10. prosinec 2009

Milovice na Nymbursku dnes dopoledne zažily velikou slávu. Na tamní opravené nádraží přijela po nově elektrifikované trati vůbec poprvé v historii města první elektrická vlaková souprava City elefant. České dráhy tak oficiálně odstartovaly provoz přímých spojů, které budou už od pondělí zajíždět až do Prahy. Na místě natáčel kolega Pavel Pavlas.

Přímé vlaky z Milovic do Prahy budou jezdit každou hodinu. Jízdní řád pak doplní vlaky, které budou končit v Lysé nad Labem. Všechny tyto spoje budou ve všední dny zajišťovat nízkopodlažní, klimatizované, dvoupatrové soupravy City elefant. O víkendu budou na této trati stále jezdit takzvané motoráky. Oprava 5,5 kilometrů dlouhé trati stála necelých 300 milionů korun. Část z toho by ale mohla zaplatit Evropská unie z Operačního programu doprava. Správa železniční dopravní cesty, která trať opravila, teď čeká na výsledek dotačního řízení.

Nejvíce na elektrifikaci tratě z Milovic do Lysé nad Labem vydělají cestující. Budou jezdit moderními soupravami přímo až do Prahy, ale také se díky tomu sníží doba cestování asi o 8 minut. Na nádraží v Milovicích na ně pak čeká nové nástupiště, včetně jeho zastřešení a nová odbavovací budova. Bezpečnost na železničních přejezdech zajistí nově osazené závory. Výluka na této trati skončí ze soboty na neděli a přímé vlaky do Prahy začnou jezdit v pondělí ráno.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio