Miluše Šímová z Berouna vyrábí betlémy z vizovického těsta

10. prosinec 2009

Betlémy z vizovického těsta. To je umění Miluše Šímové z Berouna, která celý svůj život pracovala ve školství, a tak se svými žáky často něco vyráběla. Právě tak objevila kouzlo vizovického pečiva a od chvíle, co je v důchodu, svému koníčku zcela propadla. Dnes vyrábí úplná umělecká díla, která můžete až do 6. ledna vidět v berounském muzeu, a která si byla prohlédnout také naše redaktorka Lucie Zemanová.

Miluše Šímová je samouk. S vizovickým těstem se učila pracovat úplně sama a po pár nepodařených pokusech, vytvořila první dárek pro přátele. Její výrobky vznikaly nejdřív jen o Vánocích a Velikonocích, a to pomocí různých návodů v časopisech. Teď už se ale vizovickému pečivu věnuje celoročně.

Miluše Šímová ale nezůstala jen u známých tvarů. Dnes si svá zvířátka a postavičky vymýšlí sama, a právě to jí na vizovickém pečivu nejvíce baví. Přesto si ráda vytvoří i některé z pětatřiceti zvířátek, které jsou uznávané odborníky. Ke každému z nich navíc existuje lidová moudrost. Kapr je například symbol mlčenlivosti, a tak ho muži občas kupují svým tchýním.

S vizovickým těstem se díky Miluši Šímové naučila pracovat celá řada lidí. Podle ní je to totiž ideální technika nejen pro rodiny s dětmi, ale také do škol. Jedna figurka jí trvá vyrobit zhruba půl hodiny, ale někdy se stane, že výtvor během pečení praskne, a i kvůli tomu je při výrobě lidových ozdob z vizovického těsta nutná dávka trpělivosti. Faktem ale zůstává, že si při výrobě zvířátek nebo figurek skvěle odpočinete a podle Miluše Šímové s tím můžete začít v kterémkoli věku.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio