Minerály mě okouzlily už v šesti letech, říká sběratel Jiří Špalek. Jedné vzácnosti ze své sbírky se vzdal pro slánské muzeum

17. červen 2024

Nedaleko bájné osady solnářů či solivarů pod Slánskou horou, u klíčové křižovatky obchodních cest poblíž kostelíka svatého Gotharda, nechal Václav II. na počátku 14. století založit královské město Slaný. O historii města, která se tehdy začala psát, a také o soli jako takové se mnohé dozvíte v nové expozici slánského muzea. Krystaly soli, které jsou součástí expozice, do muzea dodal Jiří Špalek z Doks u Kladna.

 

Vzdal se například jediného známého dochovaného vzorku krystalů soli z hloubky jednoho kilometru pod povrchem dolu ve Slaném. Z pohledu mineralogického má nevyčíslitelnou hodnotu. „Nalezl jsem ho při své praxi, když jsem studoval obor hornictví a hornická geologie,“ vzpomíná Jiří Špalek.

Různobarevné krystaly soli v expozici Vlastivědného muzea Slaný

Skladbu krystalů soli pro expozici nazvanou Království soli pod Slánskou horou ve Vlastivědné muzeum Slaný vybíral tak, aby byla pro návštěvníky atraktivní. Krystaly mají nejen bílou, ale i zelenou, modrou nebo oranžovou barvu.

Z expozice Království soli pod Slánskou horou

Okouzlení minerály trvá

Minerály ho okouzlily už jako šestiletého kluka na dovolené s babičkou a dědou. Při procházce v lese objevil první blýskavé kamínky. Do krabice od kostkového cukru udělal ze čtvrtky mřížky a s láskou tam kameny uložil. Dnes, po desítkách let „chození na kameny“ jeho sbírka minerálů obsahuje mnoho nádherných kousků z celého světa. „Nejcennějším exponátem z České republiky je pro mě millerit, sulfid nikelnatý. Jsou to takové zlaté jehličky, které se nacházejí v pelosideritech, připomínajících dutý vyschlý bochník chleba. Ze zahraničních nálezů patří mezi mé oblíbené pyrity s oddělenými kubickými krystaly, které vypadají jako vybroušené.“

Mineralogická sbírka Jiřího Špalka

Jiří Špalek vlastní také sbírku kahanů a takzvaných větérek, bezpečnostních lamp. Až na dva exponáty jsou to originály skutečně v dolech používané.

Na minerály do skanzenu

Minerály ze sbírky Jiřího Špalka a mnoha dalších sběratelů si můžete prohlédnout na výstavě minerálů a fosílií, která se v prostředí hornického skanzenu Mayrau ve Vinařicích u Kladna bude konat 24. srpna 2024. Na své si přijdou celé rodiny, protože součástí doprovodného programu je prohlídka skanzenu, rýžování zlata nebo objevování fosílií.

Spustit audio