Mirabelky skvěle chutnají i léčí, neplést si je se špendlíky

Nejenom zářivá barva, ale také lahodná sladká chuť dělá z mirabelek oblíbené ovoce. Málokdo má ale mirabelku na zahradě. Většinou je najdeme divoce rostoucí podél polních cest a potoků. Slivoň mirabelka, známá také pouze jako mirabelka, pochází z Asie. Do Evropy se dostala kolem 13. století, kdy se začaly pěstovat ve Francii. Dodnes jsou největšími producenty pěstitelé z Lotrinska.

Kromě skvělé chuti má tato peckovina také blahodárné účinky na lidské zdraví. Působí proti zácpě a vhodná je také jako podpora při hubnutí. Mirabelky snižují krevní tlak i hladinu špatného cholesterolu. Působí proti anémii a osteoporóze a jsou dobré také pro zdravý vzhled pokožky. Mají i antioxidační účinky. Působí proti ateroskleróze, zlepšují krevní oběh a zmírňují alergické reakce na pyl ze stromů.

Toto ovoce dozrává v červenci a často se zaměňuje za myrobalán třešňový. Oproti tomuto ovoci jde ale mirabelka dobře od pecky, je sladší a aromatičtější. Plody jsou kulaté, bývají žluté, červené, tmavě červené až tmavě fialové podle druhu.

Využití v kuchyni je velmi široké. Z mirabelek se vaří džemy, marmelády, šťávy, kompoty a jsou vhodné do koláčů. Oblíbená je také pálenka. Mirabelkovice zaujme jemně mandlovou vůní, kterou získává z pecek během kvašení. Právem je považována za jednu z nejvoňavějších pálenek.

Marmeláda z mirabelek Ruby