Místo, kde si historie podává ruku se současností. Zamiřte na gotický hrad v Litoměřicích

8. červenec 2014
Česko – země neznámá

Díky štědré podpoře evropských fondů ve výši téměř 138 milionů korun, ke kterým město samo přidalo dalších 28 milionů, se podařilo vzkřísit v dochovaných obvodových zdech gotického hradu Litoměřice mimořádně hodnotný objekt a dát mu nový obsah.

O důležitosti hradu svědčí i opakovaná návštěva Karla IV., který významně přispěl k rozšíření zdejšího vinařství.

Historie pěstování vína na Litoměřicku

Vinná réva se tu pěstuje už přibližně tisíc let, nejstarší písemná zmínka pochází ze zakládací listiny kapituly litoměřické a ta nese vročení 1057. Karel IV. pak 7. května 1359 vydává výnos, kterým dává Litoměřičanům vrch Radobýl právě k založení nových vinic a kdo tak učinil, byl na deset let zproštěn daní, pak ale musel každý desátý sud vína odevzdávat na litoměřický hrad.

Réva se tu pěstuje a víno vyrábí dodnes – daří se tu zejména bílým hroznům, výtečný je zdejší Müller-Thurgau. V expozici věnované vinařství se víc dozvíte o historii i výrobě vína, o jednotlivých vinařstvích a můžete i ochutnat. Děti si mohou vyzkoušet plašení špačků z vinice a nejen děti ocení úvodní proslov samotného Karla IV., který k návštěvníkům „osobně“ promlouvá.

Vinné soudky

Výstavní síň i degustační sklípek

Vnitřní prostory hradu dnes slouží především návštěvníkům – od expozice o vinařství přes prostory, kde se každý měsíc objeví nová výstava až třeba k moderně vybavenému kongresovému sálu nebo degustační místnosti a sklepení s archivem vín. Podařilo se tu dochované původní stavební prvky skloubit s interiéry a technologiemi třetího tisíciletí.

K architektonickým pokladům a příjemným překvapením při rekonstrukci patří malá kaple, spíše presbytář, kde se možná modlil i sám Karel IV., proslulý svou zbožností. Pro sběratele historických pikantností je tu dochovaný výklenek určený pro prévet – tedy pro předchůdce dnešního WC a co už je ryze z našich časů – o teplo v zimě a naopak o chlazení v létě se stará energie získávaná z tepelného čerpadla v hloubkovém vrtu.

Staré číše

Od 11. července tu můžete shlédnout výstavu fotografií Fandy F. Diviše pod souhrnným názvem Město ve skle zrozené. F. F. Diviš pro zobrazení rodného města Litoměřic využívá vlastností křišťálového skla, které dává architektuře nevídaný rozměr. A na 25. července se tu chystá další z pravidelných degustací vína, podvečer na hradním nádvoří s vínem a hudbou může patřit k příjemným vzpomínkám na Litoměřice a jejich hrad.

Spustit audio