Mítink ČSSD v Příbrami narušily protesty, došlo i na vajíčka

22. květen 2009

Skupinka mladých lidí se pokusila narušit předvolební mítink sociální demokracie v Příbrami. Nejdříve se neúspěšně pokusili vyvěsit transparent, poté chtěli předsedovi socialistů Paroubkovi pouze předat krabičku vajec. Celou událost na místě sledoval náš kolega Zdeněk Hejkrlík...

Skupinka mladých se pokusila pověsit plakát s matematickou rovnicí růže ČSSD + třešničky = pěticípá hvězda se srpem a kladivem. Bodyguardi ale plakát strhli, načež začalo vzájemné postrkování a dohadování o svobodě slova.

Z pódia nejprve Jiří Paroubek mladé odpůrce označil za děti a doporučil jim, aby šli do cukrárny. Následně Libor Rouček prohlásil, že je smutné, když si protestující pozvou na své akce i televizi. Mladí lidé ale naprosto popírali, že by zde byli za nějakou stranu, ale prostě nesouhlasí s Jiřím Paroubkem a jeho politikou. Jeden z nich připomínal i někdejší zásah policie na CzechTeku, který proběhl s Paroubkovým souhlasem.

Jeden z mladíků měl sice s sebou šest kusů vajíček, ale s tím, že je chce Jiřímu Paroubkovi pouze předat. Bodyguardi mu je ve strkanici vyrazili z ruky.

Jedno vajíčko se ale přece jenom na scénu dostalo. Jeden z protestujících je tam donesl v okamžiku, kdy Jiří Paroubek odcházel z pódia. Vajíčko tedy opravdu položil a nehodil.

Jediný z řečníků, kdo šel s mladými lidmi diskutovat, byla senátorka Alena Gajdůšková. Ta slíbila, že pokud ji pozvou na besedu, ráda přijede.

autor: Zdeněk Hejkrlík
Spustit audio