Mladá Boleslav se vylidnila. Tisíce zaměstnanců Škody mají od pondělí dovolenou

6. srpen 2014

Parkoviště v Mladé Boleslavi jsou poloprázdná, některé obchody a restaurace zavřené a městská doprava mnohem slabší. Zaměstnanci největší české automobilky, jejíž hlavní továrna ve městě sídlí, mají totiž čtrnáctidenní celozávodní dovolenou. Ve městě se projevuje na tržbách i množství vyvážených odpadků.

Dovolenou výrobců aut pociťují hlavně prodejci zboží nebo lidé nabízející služby.

„Málo lidí, skoro nikdo nechodí. Tak se tu jen tak poflakujeme,“ směje se podnikatelka v účetnictví a daňovém poradenství Edita. Zákazníci nechodí a mrtvo je podle ní i na silnicích.

Tržby až o 30 procent nižší zaznamenávají i velké obchodní domy. Například ten poblíž hlavní brány mladoboleslavské automobilky prodává denně méně rohlíků, chleba i mastných výrobků. „Je to znát jak na obratu, tak na tom množství, které si berou,“ potvrdila prodavačka.

O zákazníky přišly i restaurace, pohostinství a noční podniky. Kvůli prázdným barům mají méně práce také taxikáři. Jeden z nich odhadl pokles zákazníků o 40 nebo 50 procent.

Podle kavárníka Jana Najmana je přesto situace letos lepší než dřív. „Stejně tak jako v minulých letech se v Boleslavi projevuje celozávodní dovolená. Ovšem letos poprvé pociťuji, že se vrací více turisté.“

Stejnou zkušenost má i prodavačka v lahůdkách v centru města. „Je tady dost cizích lidí. Chodí na kafíčko, na dortíčky, na chlebíčky,…“

Situaci si pochvaluje majitelka trafiky, která jako jediná v okolí továrny zůstala otevřená. „Všichni neodjeli. Ani důchodci na dovolené nejezdí. A ti, co jsou zvyklí chodit do svých trafik, teď musí chodit ke mně,“ vysvětlila. Dodala, že si dokonce nechá navýšit počet novin, protože má vyprodáno.

Policisté i strážníci městské policie řeší díky celozávodní dovolené méně dopravních přestupků a nehod.

Lidé ze společnosti, která město uklízí, zase říkají, že vyváží asi o 30 procent méně odpadu z popelnic. Na druhé straně se ale plní velkoobjemové kontejnery starými gauči, ledničkami a sporáky. Lidé, kteří zůstali doma, totiž uklízí.

autor: duch
Spustit audio