Mladí kominíci z Rakovníka vybojovali na mezinárodním mistrovství kominíků skvělé čtvrté místo

31. květen 2019 08:40

Integrovaná střední škola Rakovník obnovila obor kominík teprve před šesti lety. Letos se zdejším učňům podařilo zabodovat na mezinárodním mistrovství kominíků v Brně. Z devíti týmů skončili čtvrtí a předběhli tak zkušené týmy z Čech i z Polska. Kominické štěstí jim přálo.

Školní zvonění svolává mladé kominíky do lavic. Na první pohled vás upoutají velké komíny postavené vedle tabule. Další učební pomůcky leží i vzadu na stolech. Právě tady se mladí kominíci učí teorii, kterou potom zúročí na praxi v kominických firmách po celém Rakovnicku.

Na soutěž do Brna se vydali učeň 3. ročníku Tomáš Kopecký a učeň 2. ročníku Josef Koudelka. Po celou dobu soutěže jim palce držel učitel odborných předmětů Josef Melč. Dvoučlenná družstva měla předvést stavbu komína. Přísně se hodnotila preciznost provedení, dodržování norem, styl i bezpečnost práce.

„Trénuje se sehranost týmu, aby každý věděl, co má dělat,“ prozrazuje Josef Koudelka, který je nyní ve druhém ročníku. Kluci v Brně zabodovali i přes to, že jejich výbava nebyla ideální. Byly tam týmy, které měly mnohem lepší nářadí. Josef s Tomášem si dali ale na úkolu záležet a porota to náležitě ocenila.

Josef Koudelka a Tomáš Kopecký staví na mistrovství kominíků v Brně komín. Důležitá je prý souhra týmu. Porota hodnotí přesnost a dodržování technologických postupů

Zájem o kominické řemeslo postupně stoupá. Mezi patnácti kominíky se v Integrované střední škole Rakovník učí i jedna dívka.

Spustit audio