Mladíkovi, který najel do policistky, hrozí výjimečný trest

1. duben 2015

Středočeský krajský soud začal projednávat případ mladíka, který loni u Kostelce nad Labem na Mělnicku najel ve velké rychlosti do policistky. Žena krátce druhý den po střetu s autem zemřela. Mladík byl podle obžaloby pod vlivem drog.

Až výjimečný trest může dostat třiadvacetiletý Josef Novák, který loni v květnu údajně pod vlivem drog ujížděl před policejní hlídkou, aby se vyhnul silniční kontrole. Nedaleko obce Záryby pak podle obžaloby najel v rychlosti mezi 69 až 76 kilometry za hodinu do policistky, která se ho snažila zastavit. Žena v reflexní vestě přitom stála u krajnice vedle policejního auta se zapnutým majáčkem.

Žalobce čin překvalifikoval na vraždu

Policistka srážku s rychle jedoucím autem nepřežila. Zemřela o den později ve vinohradské nemocnici na následky mnohačetných poranění a krvácení do mozku.

Mladík před soudem tvrdil, že se snažil objet policejní zátara, který blokoval jeho jízdní pruh a vjel do protisměru. Když začalo policejní auto couvat, strhl volant a do něčeho narazil. "Ozvala se strašná rána, viděl jsem, jak jsem někoho strazil a tělo letělo přes kapotu," popsal s tím, že ženu viděl až ve chvíli nárazu.

Řidič, který vezl v autě s cizí poznávací značkou dva spolujezdce, byl podle policie pod vlivem pervitinu. To mladík odmítá. Podle svých slov vykouřil jednu cigaretu marihuany.

Podle státního zástupce Tomáše Milce spáchal vraždu úřední osoby, za což hrozí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Původně mohl jít až na 16 let vězení za násilí na úřední osobě. Žalobce ale trestný čin překvalifikoval na vraždu, u které hrozí přísnější trest.

Žalobce v úvodní řeči upozornil, že Novák na konci roku 2013 dostal dvouletý souhrnný trest, který se týkal mimo jiné i řízení bez oprávnění.

autor: duch | zdroj: ČTK
Spustit audio