Modelklub Mělník slaví 70 let. V mělnickém Regionálním muzeu uvidíte i model z roku 1948 nebo letadlo, které váží pouhé 3 gramy

18. leden 2019 07:25

Modeláři z mělnického Modelklubu vytvořili stovky leteckých modelů. Některé z nich jsou lehčí než kostka cukru. Nejzajímavější modely teď můžete vidět do 10. února v Regionálním muzeu Mělník na výstavě, nazvané „Chlapi si zase hrajou…“ .

Podkroví mělnického muzea zaplnily ho desítky leteckých modelů, lodi, ale také raket. „Je to ukázka naší práce. Většina vystavených modelů je ovládána rádiem“, říká předseda mělnického Modelklubu Jan Zelenka.

K vidění jsou nejrůznější modely letadel. Největší mají rozpětí křídel větší než dva metry

Nejstarší model je podle jeho slov  je od Mirka Hvězdy z roku 1948. „Dnes je mu 85 let, ještě jakž takž modelaří,“ dodal Zelenka.

Mělnický Modelklub připomíná 70 let zajímavé historie. Mezi nejstarší modely patří tento model z roku 1948. Jeho autor je stále členem klubu

Další model s nápisem Čechie je podle člena modelářského klubu Vlastimila Macholdy speciálně vytvořený na propagaci například na rozhazování bonbonů při tzv. drakiádách.

Výstava nazvaná Chlapi si zase hrajou... zůstane v mělnickém Regionálním muzeu až do 10.února 2019

A který z vystavovaných modelů je největší? „Je to maketa polského letadla Vilga a maketa větroně Blaník L 13, která má asi 3,5 metru,“ dodal Zelenka.

Modeláři z mělnického Modelklubu ukazují návštěvníkům, jak vypadá výroba modelů letadel

Mezi těmi dokonalými, velkými leteckými modely zaujal i jeden malý ve vitríně. Vypadá velice lehce a křehce. „Jde o tzv. soutěžní model pro kategorii FN1, to jsou pokojové modely. Váží 3 gramy, létá se s ním v uzavřených halách nebo poslední mistrovství světa bylo v Rumunsku v solných dolech, kde je výška stropu 70 metrů. Nesmí se pod ním pomalu ani dýchat, protože když by někdo kýchl, tak se rozsype,“ vysvětlil Zelenka s úsměvem.

Na výstavě v Regionálním muzeu Mělník uvidíte i letadlo, které umí ze vzduchu bombardovat diváky bonbóny

A jsou mezi modeláři také dámy? „ Teď už ne, jen naše manželky, které jsou na nás hodné, ale například moje dcera, když byla mladší, taky modelařila a obsadila na mistrovství republiky 3.místo,“ prozradil Zelenka.

Mělnickým Modelklubem prošly za sedmdesát let stovky mladých i starších modelářů. To nejlepší z jejich dílny uvidíte v mělnickém Muzeu až do 10. února.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio