Moderátor

15. květen 2003

I dnes pokračuji v seriálu povídání o jazykovém zákulisí slov souvisejících s rozhlasovým vysíláním. Jak asi ví většina z vás, kteří mě posloucháte, je to proto, že v těchto dnech oslavujeme 80. výročí zahájení rozhlasového vysílání u nás. Na dnešek jsem si vybral výraz moderátor.

Dnes slovem moderátor označujeme hlavně toho, kdo uvádí, provází, svým slovem spojuje rozhlasové, televizní či jiné veřejné pořady nebo akce. V tomto významu je však slovo moderátor v češtině vysloveně mladé. Ještě ve Slovníku spisovného jazyka českého ze 60. let minulého století najdeme u výrazu moderátor jen tyto dva významy: Za prvé zařízení pro tlumení zvuku u piána a za druhé látka o malé atomové hmotnosti pro zpomalení rychlosti neutronů. A o výrazu moderátorka se tam praví, že je to druh olejových lamp se zařízením na zeslabování plamene. O moderátorech v dnešním významu tam není žádná zmínka, takové slovo před čtyřiceti lety ještě neexistovalo.

Michal Novotný

V etymologických slovnících pak zjistíme, že výraz moderátor pochází od latinského moderare, mírnit, řídit, krotit. Odtud je také hudební výraz moderato, tedy umírněně. Vypadá to jako pěkná záhada. Co mají rozhlasoví a televizní moderátoři společného s mírněním, tlumením, zeslabováním a zpomalováním? S tlumením zvuku pian, zpomalováním neutronů a zeslabováním plamene?

Je to takhle: dnešní význam slova moderátor vznikl v angličtině, kde se původem latinským slovem moderate začali označovat ti, kteří řídili schůze, ti, jejichž úkolem bylo usměrňovat diskusi k nějakému smysluplnému cíli, tlumit vášně, mírnit příliš plamenná vystoupení. Latinské sloveso moderari totiž znamenalo mírnit, krotit, zdržovat, moderator byl usměrňovatel, krotitel a moderatio byla umírněnost a také sebeovládání. Původní anglický moderator předsedal schůzi a byl opravdu někdo jako umírňovač, tlumitel. Později se význam výrazu moderátor rozšířil na všechny, kteří řídili schůze nebo další veřejné akce a už nemuseli mít úkol něco mírnit. Takže dnes lze pod pojem moderátor zahrnout i moderátorku televizního Kotle, což umírňovatelka tedy věru není.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.