Most v Brandýse nad Labem je na půl roku zavřený

7. březen 2009

Na řidiče a obyvatele Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi čekají dopravní komplikace. Na půl roku tam bude uzavřený jediný most přes Labe. Po několika letech dohadů a odložených výběrových řízení se konečně Středočeský kraj pustil do opravy tohoto soumostí. Řidiči by se tak měli připravit na kolony a objížďku po rychlostní silnici číslo deset, která bude po dobu oprav bez poplatku. Cestující autobusovou dopravou by se zase měli připravit na zpoždění.

Dělníci budou opravovat jen některé části mostu. Hlavního pilíře a nosníků, které poškodila v roce 2006 povodeň se ale rekonstrukce týkat nebude. Středočeský kraj zatím na ně nevybral dodavatele stavby. Uzavírka se dotkne nejvíce řidičů a cestujících mezi Brandýsem nad Labem a druhou částí města - Starou Boleslaví. Filip Drápal, mluvčí společnosti ROPID, která tam zajišťuje autobusovou dopravu, nám řekl, že se cesta z několika minut protáhne až na čtvrt hodiny. Nevyloučil ani to, že cestující budou muset šáhnout hlouběji do peněženky. Kudy konkrétně budou autobusy jezdit a kde budou zastavovat, si můžete prohlédnout na přiloženém plánku.

Uzavírka mostu bude mít dopad i na tamní obchodníky a podnikatele. Někteří kvůli tomu zdraží své služby, jiní zase přijdou o tržby. Například paní Dana Jiranová, která vlastní kousek od mostu květinářství, přišla při minulé uzavírce soumostí až o 70 % tržeb. Teď uvažuje, že na nějaký čas svůj obchod zavře. Další obchodníci pak budou mít otevřeno jen polovinu otevírací doby a nebo jen v některé dny. Řidiči se po opraveném soumostí projedou až zase na začátku září.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio