Moštárny běží naplno. Zahrádkáři v nich nechávají lisovat jablka, hrušky i červenou řepu

31. říjen 2020

Drobní pěstitelé se snaží zpracovat letošní úrodu jablek. Drtičky a lisy na ovoce proto jedou v moštárnách naplno. Zákazníci tam ale musí dodržovat přísná pravidla. Například do moštárny v Nenačovicích na Berounsku mají lidé kvůli koronaviru zákaz vstupu. Bedny s ovocem nosí na dvůr s rouškou na ústech a musí dodržovat rozestupy.

„Je konec sezóny, takže těch moštáren je otevřených málo a mám tady frontu už od rána. V toto chvíli je to tak na dvě hodiny čekání,“ říká v sobotu odpoledne majitel rodinné moštárny v Nenačovicích na Berounsku. Lidé přicházejí po celý den a trpělivě čekají před vstupem do areálu moštárny.  „Dneska jsme zkusili poprvé nějaký systém, kde dáváme lidem čísla, abychom měli představu, kdy přijdou na řadu,“ vysvětluje majitel moštárny. Moštuje hlavně jablka. Občas někdo přiveze hrušky nebo červenou řepu.

V malé rodinné moštárně pomáhá celá rodina. „Mým úkolem je obsluhovat lis a drtit ta jablka,“ usmívá se dcera Patricie. Po sedmi hodinách, kdy přesypává jablka z košů do drtičky a uklízí vylisované zbytky ovoce, ji občas bolí ruce i záda.

Do moštárny v Nenačovicích vozí lidé úrodu opakovaně. „Jsme tady možná už počtvrté,“ vypočítává Jiřina z Prahy. Úrodu jablek sem spolu se synem přivezla až ze zahrady u Domažlic. Nosit roušku a dodržovat rozestupy jim problém nedělá. „Na roušku jsme zvyklí a dodržujeme pravidla a předpisy tak, jak si je pan Wichterle stanovil, takže nemáme problém.“

V nenačovické moštárně dodržují hygienická pravidla. Lidé u vstupu dostanou pořadové číslo a s tím potom čekají, až na ně přijde řada

Letošní úroda jablek se vydařila. Jablek je dost a navíc jsou příjemně sladká, takže mošt má lahodnou sladkokyselou chuť. „Proti loňské sezóně je to řádově lepší,“ pochvaluje si pan Wichterle. „Loni jsem moštoval podstatně víc vína než jablek. Ta loňská sezóna skončila v podstatě ve ztrátě.“

Jablečný mošt je skvělá zásobárna vitamínů a nejlépe chutná čerstvě vylisovaný. Jedna ze zákaznic však doporučuje mošt zmrazit. Vydrží tak až do Vánoc a po rozmražení chutná jako čerstvý.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio