Muzeum bonsají ve Starém Městě se chlubí skutečnými unikáty. Nejstaršímu stromku je 600 let

1. duben 2024

Ve Starém Městě u Uherského Hradiště ve Zlínském kraji vyrostlo z původního zahradnictví půvabné muzeum bonsají. Za dobu své existence si získalo nejenom v Evropě, ale i ve světě velký respekt. Organizace Hooked on bonsai ho zařadila mezi 25 nejkrásnějších bonsai zahrad světa.

Když do navigace zadáte název Bonsaimuseum Isabelia, ocitnete se ve Starém Městě u Uherského Hradiště přímo v království bonsají. Vzniklo v roce 2000 a původně se v něm soustředili na orchideje a trvalky. Postupem času ale svoji pozornost zaměřili na malé stromky a dnes už veškerou péči věnují výhradně jim. A je to znát. Zahrada je plná unikátů. „Nacházíme se v části muzeum, kde jsou ty nejkrásnější a nejvzácnější výstavní bonsaje,“ říká zahradnice Veronika Manová.

Návštěvníci se mohou potěšit třeba pohledem na tamaryšek, který se v příštím roce stane Stromem roku v soutěži ŠuTry, nebo na krásně vytvarovaný javor dlaňolistý, anebo na japonské azalky, které v průběhu května rozkvetou všemi možnými barvami.

Zahrada je rozdělena na části. Poté, co si návštěvník projde expozici muzeum, volně se přesune do japonské zahrady. V té samozřejmě nechybí jezírko, ve kterém se prohánějí kapři koi. Zahrada nabízí několik odpočinkových zón, kde se může návštěvník zdržet, relaxovat a jen tak se kochat pohledem na okolní krásu.

Zahrada Bonsai musea Isabelia je pastvou pro oči

V japonské zahradě je k vidění i nejstarší místní bonsai. „Je to jalovec a je mu už šest set let. Je to jeden z mála stromků, u kterého známe věk,“ prozrazuje zahradnice. Když museli odříznout jednu z jeho velkých větví, dendrolog ji dal pod mikroskop a spočítal léta.

Návštěvník by při obhlídce neměl minout ani budovu v areálu. V té jsou k vidění kameny suiseki. Ručně leštěné a k dokonalosti přivedené kameny, které jsou pracně zasazeny do ručně vyrobeného dřevěného podstavce. „U nás naleznete třeba skutečné zkamenělé dinosauří vejce nebo kámen, který vypadá jako zasněžená hora,“ dodává Veronika Manová.

Vidět můžete třeba i skutečné zkamenělé dinosauří vejce
Spustit audio