Muzeum Horního Slavkova sídlí v renesančním měšťanském domě. Vidět v něm můžete i černou kuchyni

17. únor 2022

Město Horní Slavkov na Sokolovsku leží uprostřed lázeňského trojúhelníku. Bylo založeno ve 14. století a proslulo jako naleziště vzácných rud. Z hornické osady se díky podzemnímu bohatství proměnilo ve velkoměsto plné renesančních staveb. Většina z nich byla po druhé světové válce zbourána. V jednom z mála dochovaných historických měšťanských domů je dnes muzeum.

Základy Horního Slavkova byly položeny už ve 13. století, kdy byla na místě dnešního města založena hornická kolonie. Ta byla později pojmenována po svém zakladateli Slávkovi z Rýzmburka. Za přívlastkem „horní“ stojí hornická historie města, nikoliv jeho poloha. V 16. století se totiž jednalo o největšího producenta cínu na světě. Těžilo se tu také stříbro, uran a další nerostné bohatství.

Většina z historické části města se bohužel nezachovala. V druhé polovině 20. století padla za oběť budovatelským manýrům tehdejšího režimu. To málo, co z památek zbylo, je dnes chráněno jako městská památková rezervace. V jednom z domů vzniklo městské muzeum.

Stálá expozice Muzea Horní Slavkov představuje nejen historii města, ale také slavné hornické dějiny. Další část vypráví příběh první české porcelánky, která tu byla založena v roce 1792. Oblíbenou součástí muzea je dobová černá kuchyně vybavená autentickým inventářem.

Svátečně prostřený stůl v původní černé kuchyni

Muzeum v Horním Slavkově můžete navštívit po celý rok. V sezóně od poloviny dubna do konce října můžete přijít na prohlídku od středy do neděle od 9 do 17 hodin. Po zbytek roku je pak otevřeno vždy o víkendu od 9 do 16 hodin.

Spustit audio