Na Benešovsku extrémně narostl počet nehod se zvěří. Na vině je prý řepka

6. únor 2014

Policisté na Benešovsku vyjíždějí stále častěji ke srážkám vozidel se zvěří. Letos jich řešili už 37. Přitom například za celý rok 2012 bylo takových nehod pouze 15.

Reportérka Českého rozhlasu jela v sobotu večer z Telče do Čechtic a během cesty dlouhé 60 kilometrů musela kvůli srnkám u silnice brzdit celkem devětkrát. Potkala také řidiče, který vůz neubrzdil. Srnka, kterou srazil, prý odkulhala do lesa.

„Pokud zvíře uteče, tak se nedá dělat nic. Možná se z toho dostane, nebo zemře někde opodál v důsledku vnitřních zranění.“

„Pokud tam to zvíře zůstane, volejte určitě záchrannou stanici ve Vlašimi, která vám pomůže nebo vás případně odkáže na jiný orgán, například na myslivce, nebo se na to přijedeme osobně podívat a zhodnotíme situaci,“ říká vedoucí stanice Stanislav Němec. Ten za zvýšeným počtem nehod se zvěří vidí řepku:

„Srny vlastně jsou tou řepkou přiotráveny a ztrácí svoji přirozenou plachost. Proto se té srážce také nedá vyhnout,“ vysvětluje.

Když už jste v situaci, že vám například srnka vběhla před auto, měli byste podle Ludvíka Merty z dopravní policie zachovat klid:

„Začít intenzivně brzdit a snažit se držet vozidlo v přímém směru. V žádném případě nestrhávat na stranu, protože tam může dojít k nárazu do stromu a k fatálním následkům té dopravní nehody,“ nabádá Merta.

Pomoci mají speciální patníky

Právě kvůli velkému nárůstu počtu nehod se zvěří bude policie na Benešovsku dávat v letošním roce na tři místa speciální patníky. Ty odrazí světlo do lesa a zvířata se zastaví. Budou v lesním úseku na silnici od dálnice do Sázavy, na silnici mezi Benešovem a Struhařovem a v úseku mezi Miličínem a Hostišovem.

Zatímco policie pracuje na prevenci, pojišťovny využívají stále častějších kolizí se zvěří k přípravě nových nabídek. V každém případě, pokud chcete něco na pojišťovně uplatňovat, je nutné událost na místě nafotit, a když je škoda vyšší než 100 tisíc, zavolat policii.

autor: haj
Spustit audio