Na cyklisty i běžkaře čekají poblíž Nového Města na Moravě desítky kilometrů tras

14. říjen 2016
Česko – země neznámá

Pokud vám na cyklistiku a in-line bruslení nestačí městské cyklostezky, zajeďte prověřit své schopnosti do Vysočina Areny u Nového Města na Moravě. Není to jen dějiště biatlonových mistrovství světa, najdete tam i kilometry tras pro horská kola. Vedou nádhernou přírodou Žďárských vrchů a vyzkoušet si ji mohou i rekreační sportovci.

„Lze tady provozovat různé druhy vytrvalostních sportů jak běžeckého lyžování, biatlon, sjezdové lyžování, tak v létě horská kola, kolečkové lyže a on-line bruslení,“ vyjmenovává možnosti Vysočina Areny a jejího okolí sekretář klubu Jan Skřička.

Před hlavní tribunou je základní závodní ovál, který je určený hlavně pro profesionální sportovce, ale ve vymezených časech ho mohou využít i amatéři z řad veřejnosti. „Na ovál navazují další dva kilometry asfaltových tratí, které jsou už s náročnějším profilem, takže už na ně například lyžař na kolečkových lyžích potřebuje techniku,“ dodává Jan Skřička.

Pro cyklisty na horských kolech bude určitě zajímavá třicetikilometrová síť takzvaných singletracků. „To jsou jednostopé stezky pro horská kola,“ vysvětluje Jan Skřička. Letošní novinkou je i 240 kilometrů značených tras pro silniční kola, které také vycházejí z Vysočina Areny. Důležité je říct, že k areálu patří záchytná parkoviště, kde může návštěvník nechat auto a pohodlně vyrazit na procházku nebo projížďku.

Síť singletracků je barevným značením rozdělená podle náročnosti. Zelená a fialová je určená pro rodiny s dětmi. Je to pohodlná cesta široká dva metry, aby mohly jet děti vedle rodičů. Náročnější je modrý okruh. A pokud se cyklista chce zapotit ve stoupáních, měl by zvolit trasu červenou nebo oranžovou. „Pro ty, kdo si chtějí zkusit imitaci závodního okruhu, máme černou trasu,“ říká Jan Skřička. Trasa začíná za silnicí spojující Vlachovice a Nové Město na Moravě. Tady už najdete náročný profil a také kamenité úseky, které není možné objet náhradní trasou.

Singletracky vycházejí z Vysočina Areny

Kdo není příznivcem čehokoliv na kolech, měl by vyrazit na pěší túru. Z Nového města na Moravě vycházejí dvě naučné stezky, které Vysočina Arenou procházejí. Obě jsou přehledně značené.

Spustit audio