Na jihočeskou horu Kleť vystupují místní nadšenci každý den

17. březen 2014
Česko – země neznámá

Lanovkou nahoru, vyfotit Alpy, mrknout jak si stojí vesmír za hranicemi sluneční soustavy, slupnout guláš a hurá dolů na koloběžce – i tak by mohl vypadat zážitkový výlet na dominantu jižních Čech horu Kleť.

Vrchol 1084 metrů vysoký chráněné krajinné oblasti Blanský les je jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů šumavského podhůří. Na vrcholu Kleti stojí od padesátých let minulého století i vysílač, který šíří do celého kraje signál Českého rozhlasu i televize.

Na samém vrcholu Kleti ale čeká na turisty i pár dalších překvapení. To první se nabízí vlastně už na úpatí masivu, dobrý kilometr pod vrcholem, kde je možno nyní o víkendech a v hlavní sezoně denně nasednout na lanovku. Ta usnadňuje turistům stoupání do strmého svahu už od roku 1961.

Přímo pod lanovkou vede důkladně vyšlapaná pěšina klikatící se mezi balvany, využívaná hlavně sportovci jako tréninkový kilometr s převýšením 383 metrů. Na vrchol však vede i několik turistických tras i cyklostezka.

Z Kleti se můžete svézt na vypůjčené koloběžce

Na hoře stojí kamenná rozhledna, odkud bývají za dobrého počasí vidět i rakouské Alpy. Pozorovat lze z Kletě i oblohu - superkvalitním hvězdářským dalekohledem, jenž je chloubou zdejší astronomické observatoře.

Pokud si výlet na Kleť naplánujete na květnový nebo červnový víkend, anebo na kterýkoliv prázdninový den, provedou vás astronomové svou svatyní a pochlubí se jistě i svými objevy více než tisíce malých planetek.

Rozhledna na Kleti

Dalším zázrakem techniky je zdejší automatická meteostanice, se kterou se lze odkudkoliv propojit přes interaktivní webové rozhraní. Přes internet si lze zařídit i ubytování ve zdejší horské chatě, anebo si zamluvit koloběžku pro trochu divokou variantu sjezdu z Kletě po vyasfaltovaných serpentinách do jednoho ze tří možných cílů, třeba až do Českého Krumlova, kde je možné koloběžku po sjezdu vrátit a pokračovat domů už klidnějším způsobem.

Hora Kleť má i svůj klub přátel, nadšenců, kteří využijí k výstupu na vrchol skoro každou volnou chvilku. Rekordmanem klubu je českokrumlovský strážník Roman Homer, který si to v loňském roce různými cestami vyšlápl či vyběhl na vrchol tři sta osmdesát devětkrát.

autor: Ivan Studený
Spustit audio