Na Karlštejně si připomenou 200 let od narození Karla Hynka Máchy

7. leden 2010

Rok 2010 bude mimo jiné rokem Karla Hynka Máchy, který byl jedním z našich nejvýznamnějších básníků a prozaiků. Letos by oslavil 200. narozeniny a toto výročí si připomenou například návštěvníci hradu Karlštejn na Berounsku. Proč právě tady a jaká akce se tu na počest Karla Hynka Máchy bude konat, zjišťovala Lucie Zemanová.

Karel Hynek Mácha se proslavil nejen svým dílem, ke kterému neodmyslitelně patří lyrickoepická báseň Máj, ale také svým životem. Mácha byl vášnivým cestovatelem. Chodil pěšky a vyhledával hlavně romantická místa spojená se zajímavou historií. Právě hrady a zříceniny tak pro něm měly zvláštní půvab a podle dochovaného seznamu jich navštívil celkem devadesát. Nechyběl mezi nimi ani hrad Karlštejn. V roce 1832 ho navštívil poprvé se svými spolužáky z univerzity. O rok později hrad možná navštívil podruhé. Písemně to ale doložené není.

U příležitostí 200. výročí narození Karla Hynka Máchy proto na Karlštejně plánují vzpomínkovou akci, na které vystoupí karlovarské hudební divadlo, které ztvární právě báseň Máj. Akce by se měla uskutečnit 29. května od 19 hodin přímo na nádvoří hradu.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio