Na Rakovnicku byl nalezen 1500 let starý zlatý poklad nevyčíslitelné hodnoty

12. listopad 2021 10:00, aktualizováno

Spolupracovníci rakovnického muzea našli loni na Rakovnicku zhruba 1500 let starý zlatý poklad. Podle odborníků patří objev k jednomu z nejvýznamějších evropských nálezů. Hodnota zlatého prstenu a přezky, kterou zdobí český granát, je minimálně pro archeology nevyčíslitelná.

Šperky pravděpodobně vysoce urozeného člověka našli loni spolupracovníci rakovnického muzea. Objevili je na Rakovnicku a podle odborných analýz pochází z období stěhování národů.

Zlatý poklad nalezený na Rakovnicku

"Jedná se o zlaté šperky vykládané drahými kameny, almandiny a antickým druhotně použitým sklem. Nejpravděpodobnější hypotézou je, že to byl dobový lup. Což v průběhu 5. a 6. století v období stěhování národů je na archeologických nalezištích tohoto stáří docela běžné. Zřejmě někdo nesl lup přes Rakovnicko, část si tady zakopal a z nějakého důvodu už si ji nevyzvedl," popisuje nález archeoložka Muzea T. G. M. Rakovník Kateřina Blažková. Šperky podle ní patřily někomu vysoce postavenému.

"Patřily určitě horním, možná dvěma třem aristokratům tehdejší doby. Těch nálezů srovnatelných z Evropy je na prstech jedné ruky. Jiné nálezy tohoto charakteru, významu úrovně se zatím prostě nepodařilo nikde najít. Museli proto patřit někomu opravdu velmi významnému, buď samotnému králi, či nějakému velvyslanci nebo někomu, kdo mu byl nejblíže," uvádí Brožová.

Zlatý poklad nalezený na Rakovnicku

„Mám velikou radost, že právě na území Středočeského kraje se podařilo nalézt takto unikátní poklad, který nemá v rámci České republiky obdoby. Nalezené šperky byly vytvořené před více jak 1500 lety a jsou tak svojí společenskou důležitostí srovnatelné například se středověkými korunovačními klenoty,“ uvedl radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda (TOP 09).

Na zlaté přezce se jedná o dosud nejstarší užití českého granátu v historii šperkařství vůbec, což z tohoto nálezu činí předmět mimořádné kulturně-historické hodnoty. Tento šperk z doby stěhování národů v oblasti středních Čech je unikátní především svojí nebývale bohatou drahokamovou výzdobou a rovněž svojí hmotnosti. Celý soubor obsahuje více než 150 gramů ryzího zlata, které je doplněno množstvím broušených českých granátů a almandinů a rovněž třemi kousky zeleného skla.

Lokalitu nálezu archeologové zatím ještě tají, protože na ní probíhají ještě další archeologické výzkumy. Už ale vědí, že zkoumaná cesta byla významná nejen ve středověku, ale i v posledních obdobích pravěku.

Zlatý poklad nalezený na Rakovnicku

"V současné době probíhá na předmětech mezioborový výzkum, který dosud v podobném rozsahu nikdy neprobíhal, a to ani v případě jiných evropských pokladů z této doby. Přizváni byli nejlepší odborníci nejen z ČR, ale i Německa, Francie a Rakouska. V roce 2022 budou šperky i ozdobný závěs ohlávky vystaveny v Muzeu T. G. M. Rakovník a rovněž představeny formou populárně naučné knihy,“ přibližuje ředitelka Muzea T. G. M. Rakovník, Magdalena Elznicová Mikesková a doplňuje:

"Protože se jedná o takový velice cenný unikát, je potřeba ho i dobře zabezpečit, když ho budeme chtít ukazovat veřejnosti. Chystáme proto výstavu na letní měsíce příštího roku."

Zhruba dva kilometry od nálezu přezky a prstenu našli archeologové letos v dubnu ještě pozlacený závěs koňské ohlávky ze závěru šestého století.

autoři: Markéta Šulejová , JMys | zdroj: Středočeský kraj - Krajský úřad
Spustit audio