Na srdce jsou Poděbrady. Účastníci Dne srdce podpořili poděbradskou Dětskou léčebnu Dr. Filipa

26. září 2021 07:30

29. září si připomínáme Světový den srdce. Podle statistik patří srdeční choroby k nejčastějším příčinám úmrtí nejen u nás, ale na celém světě. Pečovat o své srdce by měl každý z nás. Třeba změnou životního stylu. I o tom si povídali návštěvníci Poděbradského dne srdce; na kolonádu jich stovky přilákalo teplé slunečné počasí a bohatý program.

Už třetím rokem se Lázně Poděbrady a.s. připojily k oslavám Světového dne srdce, které se konají po celém světě a sjednocují lidi v boji proti kardiovaskulárním onemocněním.

Společná fotografie účastníků Pochodu za zdravé srdce.

Organizátoři se snažili upozornit na důležitost prevence a také na fakt, že onemocnění srdce patří mezi hlavní příčiny úmrtí po celém světě, ročně jim podlehne okolo 17 milionů lidí.

V rámci oslav se uskutečnil symbolický Pochod za zdravé srdce. Účastníci v červených tričkách se sešli u květinových hodin a po společné fotografii prošli trasu dlouhou asi 1 a půl kilometru lázeňským parkem.

Kdo si červené tričko zakoupil v den konání akce ve stánku za 250 Kč, přispěl na nákup rehabilitačních pomůcek pro dětské pacienty v Dětské léčebně Dr. Filipa v Poděbradech. Tato léčebna se zaměřuje zejména na děti s onemocněním kardiovaskulárního systému, pohybového aparátu a na léčení obezity.

Kromě účasti v Pochodu za zdravé srdce si návštěvníci mohli poslechnout písničky v podání Jitky Zelenkové a dalších interpretů. Cenu za celoživotní zásluhy v oblasti kardiologie a kardiochirurgie obdržel profesor Jan Pirk. Velký zájem byl o měření tlaku či kontrolu kožních znamének.

autor: Jolana Nováková | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio