Na zámku v Jindřichově Hradci vybudovali muzeum. Vzdává hold prvorepublikové Československé armádě

11. leden 2019
Česko – země neznámá

Nevelké město Velešín nedaleko Českého Krumlova v jižních Čechách má dva kostely. To nebývá u menších měst s počtem obyvatel do čtyř tisíc zvykem. Farní kostel svatého Václava slouží k církevním obřadům. Ovšem ve dnes už bývalém kostele svatého Filipa a Jakuba na náměstí byste dnes našli obřadní síň, muzeum, kavárnu, infocentrum a galerii.

Někdejší kostel svatého Filipa a Jakuba byl vysvěcený v roce 1491. „Zajímavé je, že tehdy při vysvěcení ještě nebyl dostavěný,“ říká vedoucí infocentra ve Velešíně Jaroslav Bartizal a dodává: „Církevním účelům kostel neslouží od dob císaře Josefa II., který ho v roce 1785 zrušil. Objekt byl prodán obci. A ta ho prodala dvěma měšťanům, kteří si z něj udělali domy.“

Tak se změnila hlavní loď kostela. Bývalý presbytář zůstal městu a postupně sloužil k různým účelům, ať už jako špitál, později pak jako sklad civilní obrany nebo oddací síň či hasičská zbrojnice. Sakristie pak bývala jeden čas i šatlavou.

Dnes je v přízemí informační centrum, v dalších podlažích se našlo místo pro model Velešína z 19. století, muzeum a galerii. Tu najdete ve dříve nevyužitých prostorách půdy. Ty byly při rekonstrukci před několika lety propojeny do jednoho prostoru, který je vhodný jak pro komorní koncerty, tak pro autorská čtení, divadelní vystoupení, ale i přednášky a další podobné akce.

Před dvěma roky se ve velešínské škole při úklidu kabinetu výtvarné výchovy našly čtyři barokní obrazy. „Obrazy jsme nechali zrestaurovat a nyní tvoří součást expozice muzea, protože podle mého názoru patřily k původní výzdobě tohoto kostela," říká Jaroslav Bartizal.

Součástí expozice jsou také modely historického jádra města a části trati koněspřežky, velešínského hradu a pohraničního opevnění. Všechny modely vytvořili občané Velešína Zdeněk Korbela a Aleš Rieger.

V městské galerii se průběžně konají různé výstavy, jako například jedna z posledních o legionářích pocházejících z Velešína a jeho okolí. Své plastiky a výtvarná díla tu vystavovaly zpěvačky Irena Budweiserová nebo Vlasta Kahovcová a mnoho dalších. Pravidelně se tu pořádají i koncerty.

www.kicvelesin.cz

Návštěva možná po domluvě v informačním centru.

Kontakt: Jaroslav Bartizal - 725 919 382, e-mail: info@pomalsi.cz

Spustit audio